Super Mascarpone ze 2 ingrediencí: Domácí recept ze zakysané smetany. Lepší než to kupované z českých obchodu

Italské Mascarpone si během let našlo místo i v českých kuchyních a hojně se používá třeba při přípravě dortů a dezertů. Nemusíte jej však kupovat, ale vyrobte si ho doma sami.

Mascarpone je krémový a lahodný italský sýr známý pro svou sametovou texturou. Je měkký, roztíratelný a má vysoký obsah tuku, který mu dodává bohatou a luxusní chuť. Mascarpone se tradičně vyrábí z kravského mléka, i když existují také varianty s použitím kozího mléka nebo kombinací obou. Na domácí výrobu této lahůdky vám stačí dvě ingredience. Uvidíte, že bude ještě chutnější, než ten kupovaný.

Ingredience na domácí Mascarpone

  • 500 ml tučné smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy nebo pár krystalků kyselin citronové

Postup přípravy

Smetanu nalijte do hrnce s tlustým dnem a ohřívejte na středním plameni. Občas ji promíchejte, aby se nepřipálila. Smetanu ohřívejte, dokud nedosáhne teploty přibližně 82 °C, ideálně použijte kuchyňský teploměr. Jakmile smetana dosáhne požadované teploty, odstavte ji z ohně a vmíchejte do ní lžíci čerstvé citronové šťávy nebo jen pár krystalků kyseliny citronové.

Kremeš s banánovým jádrem, horou sladkého mascarpone, přelitý karamelovou polevou

Vše dobře promíchejte, zakryjte hrnec čistou utěrkou a nechte ho při pokojové teplotě odpočívat po dobu 12 až 24 hodin. Tímto se směs zahustí a srazí. Rozdělí se pak na tvarohové sraženiny a syrovátku, které je potřeba od sebe oddělit. Připravte si cedník a vyložte jej plátýnkem nebo poskládanou utěrkou, tak aby měla alespoň 4 vrstvy látky. Cedník položte nad větší misku a smetanovou směs do něj přelijte. Rohy utěrky nebo látky nyní vezměte a svažte dohromady jako uzlíček a nechte přebytečnou tekutinu okapat asi 8 až 12 hodin.

výroba sýra
Fotografie: Freepik

Jakmile dosáhnete požadované konzistence, přendejte sýr Mascarpone do čisté nádoby. Přikryjte ji a nechte v lednici minimálně 4 hodiny před použitím. Během chlazení sýr ještě více zhoustne. Oddělenou syrovátku nevylévejte, můžete ji použít jako pleťovou vodu, do koupele, do těsta na chleba nebo ji jednoduše vypijte, protože obsahuje mnoho cenných látek.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*