Máslo už nekupujte. Stačí jedna surovina a vyrobíte si jej jednoduše a levně sami. Teprve až teď poznáte pravou chuť

V době, kdy ceny základních potravin vystřelují do závratných výšin, je dobré vědět, jak si připravit stejně chutnou, ale levnější variantu. Co takhle domácí máslo.

Příprava domácího másla je velmi jednoduchá a potřebujete k ní jen smetanu a mixér. I když za běžných okolností na domácím másle většinou neušetříte, někdy jsou ceny másla tak vysoké, že se jeho příprava ze smetany opravdu vyplatí. Ale není to jen to úspora peněz, domácí máslo si můžete při přípravě rovnou dochutit bylinkami nebo solí. V případě ochucených másel totiž ušetříte už opravdu výrazně a navíc si je upravíte podle vlastní chuti.

Ingredience na domácí máslo

Jediné, co potřebujete na výrobu domácího másla je smetana. Vyberte tu čerstvou, která nebyla ošetřena metodou UHT, zároveň to musí být smetana ke šlehání. Obsah tuku by měl být minimálně 30 %, ale čím více tím lépe. Z půl litru smetany připravíte 200 g másla. Je tedy na vás, zda vám to bude stačit nebo si jej vyrobíte více i do zásoby.

šlehání másla

Před přípravou nechte smetanu nějakou dobu stát v pokojové teplotě. Nalijte ji do vyšší misky a začněte ji šlehat, jako když děláte šlehačku na dort. Začněte na nižších otáčkách a postupně je zvyšujte. Ve chvíli, kdy má smetana konzistenci takovou, že už byste ji použili na zdobení dezertů, šlehejte dál. Je potřeba, aby se smetana srazila.

šlehání másla

Přebytečnou tekutiny slijte přes cedník

Tuk ve smetaně se začne oddělovat od podmáslí. Stále šlehejte a průběžně oddělenou tekutinu slévejte bokem. Je škoda ji vylévat, můžete ji použít na výrobu domácího chleba nebo jednoduše vypít.

domácí máslo

Jak si vyrobit skvělé domácí máslo jednoduše a přitom levně: Školní kuchařka ze závodní jídelny prozradila recept

Máslo šlehejte, dokud se z něj odděluje tekutina. Poté jej umístěte na cedník, pod který dejte misku a lžičkou nebo vařečkou ještě z másla vytlačte všechnu zbývající tekutinu. Hrudku másla dejte na malé dřevěné prkénko a opláchněte je důkladně ještě pod proudem tekoucí vody. Hrudku mačkejte, aby se omyla veškerá zbývající tekutina.

váleček másla

Nyní je základní máslo hotové. Můžete je dát vytvarovat do máslenky nebo zabalit do potravinářské fólie a vytvarovat máslový váleček. Pokud si chcete vyrobit bylinkové máslo, tak do něj zapracujte nadrcený nebo sušený česnek a vaše oblíbené bylinky. Můžete použít třeba bazalku a oregano.

Nejlepší máslový krém na dorty a zákusky je hotový v mžiku a chutná božsky

krájení másla

Vše dobře promíchejte, dejte na hodinku do lednice a poté zabalte do potravinářské fólie a ještě do alobalu. Domácí máslo můžete skladovat i v mrazáku. To je výhodné v případě, že jej děláte naráz ve velké várce a nestihli byste jej včas spotřebovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*