K výrobě domácího másla potřebujete jen 1 ingredienci! Chutí se s tím kupovaným ani nedá srovnávat. Konečně objevíte jeho pravou chuť. Úžasně se roztírá a vydrží týdny

Každý v kuchyni využívá máslo. Někdo si ho maže na pečivo, jiný ho využívá zejména při vaření. Jeho cena však neustále roste.

Cena másla je v dnešní době příliš vysoká. Přesto je to potravina, bez které se v kuchyni pravděpodobně neobejdeme. Je tedy vhodné si máslo vyrobit doma ve své vlastní kuchyni. Stačit vám na to bude jedna jediná surovina. Příprava másla není vůbec složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí si vzít na pomoc kuchyňského robota, který práci odvede za vás.

Potřebujete jedinou surovinu

Na přípravu másla budete potřebovat jen jednu jedinou surovinu. Je jí 33% smetana. Připravte si ji dva litry. Vhodné je tedy koupit velké balení smetany, které se prodává například do restaurací. Mnohem lepší je pochopitelně domácí smetana, ale tu pravděpodobně nesežene každý. Ze dvou litrů smetany byste měli získat téměř 800 gramů čistého másla. Smetanu nalijte do mixéru a šlehejte.

Důležité je šlehat z počátku jen na nízkou rychlost. Smetana brzy znásobí svůj objem. Následně můžete rychlost mixéru zvýšit. Šlehejte do té doby, dokud se hmota nesrazí na hrudky a neoddělí se z ní podmáslí. To následně z vyšlehané směsi slijte nebo přeceďte. Následně kousek vzniklého másla opláchněte ve vodě a důkladně ho vymačkejte. Neměla by v něm zůstat prakticky žádná tekutina.

Máte skoro hotovo

Až bude máslo opravdu bez tekutin, přeneste ho na potravinářskou fólii a vytvarujte do tvaru šišky. Zabalte celé do fólie a nechte ho vychladit v lednici. Právě v ledničce můžete máslo také nechat. Mnohem lepší je však domácí máslo skladovat v mrazáku. Pochopitelně v něm vydrží mnohem déle. Máslo z lednice můžete klasicky namazat na pečivo a vychutnávat si jeho dokonalou smetanovou chuť.

Je logické, že doma vyrobené máslo chutná mnohem lépe, jelikož v něm nejsou žádné přidané látky jako sůl nebo chemické konzervanty. To platí pochopitelně hlavně v případě, kdy seženete domácí smetanu. Máte-li tedy možnost ji sehnat, určitě neváhejte.  Ideální je si máslo do mrazáku naporcovat a do lednice vždy vyndat jen malý kousek, který do několika málo dnů spotřebujete. Máslo tak vydrží déle čerstvé.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]