Smetanově jemné máslo bez umělých přísad a éček. Domácí recept zabere jen 10 minut

Najít v obchodě kvalitní máslo je dnes těžké. Navíc se jeho cena čím dál tím více zvedá, zatímco kvalita se spíše snižuje.

Máslo je součástí kuchyně. Používá se na pečivo, ale také jakou součást mnoha receptů, a to jak sladkých, tak slaných. V obchodech jich je velké množství, vybrat však dobré a kvalitní je opravdu umění. Kvalitní máslo si však můžete vyrobit samy doma. K jeho výrobě nebudete potřebovat téměř nic. Jen zakysanou smetanu s nejvyšším procentem tuku. Ideálně by měla být domácí, samozřejmě.

Máslo je ze smetany

Zakysanou smetanu získáte z plnotučného mléka. To, že je mléko opravdu tučné poznáte podle jeho barvy. Ta není bílá, ale spíše krémová. Odstín udává obsah tuku. Navíc takový nápoj opravdu chutná jako pravé mléko. Až získáte zakysanou smetanu, vezměte si mixér a vyšlehejte ji. Šleháním se začne oddělovat máslo od podmáslí. Vezměte si lžíci nebo si na ruce nasaďte rukavice a vyndejte žluté kousky.

Fotografie: Pixabay

Všechny tyto kousky pak dejte dohromady a spojte je v jeden jediný kus. Ten opláchněte ledovou vodou. Syrovátku můžete použít na těsto na palačinky nebo koláče či knedlíky.

Hotové máslo pak zabalte do pečícího papíru a dejte ho do mrazáku, kde pořádně zatuhne. Tvarování je jen a jen na vás. Pomocí formičky můžete udělat klasickou máslovou kostku. Tvar však není důležitý.

Fotografie: Pexels

Se solí vydrží déle

Pokud k máslu přidáte nepatrné množství soli, budete ho moci skladovat déle. V případě, že chcete vyrobit ochucené máslo, je třeba to udělat ještě předtím, než máslo vytvarujete a dáte do mrazáku. Můžete ho například prohníst s česnekem nebo oblíbeným kořením. Velice často se samozřejmě připravuje bylinkové máslo. Záleží jen na vašich chuťových preferencích. Bylinky nemusíte mísit jen dovnitř.

Fotografie: Pixabay

Pokud chcete domácí máslo darovat jako dárek, bude skvěle vypadat, pokud máslo v bylinkách obalíte. Udělejte z másla malé válečky a obalte je například v čerstvé pažitce. Pak obalte potravinářskou fólií a dejte zatuhnout. Další váleček obalte v jiných bylinkách. Obdarovaný bude mít jistě velkou radost z jedlého a skvělého originálního dárku.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]