Pokud vyzkoušíte tento 30minutový recept, už nikdy si nekoupíte mozzarellu z obchodu! Mnohem levnější a chutnější

Fotografie: Luigi Versaggi / Creative Commons / CC BY-SA 2.0

Co si připravíte sami vlastníma rukama, to vždycky chutná lépe. To platí i o domácí mozzarelle, která je snadná, rychlá a mnohem chutnější a levnější než ta z obchodu.

Mozzarella je tradiční italský sýr, který se navíc velmi snadno připravuje. Přesto však u ní v obchodech můžeme najít až obdivuhodně vysoké cenovky. Ušetřete peníze a dopřejte si lahodnou chuť vlastnoručně připraveného sýra. Hotovo budete mít do hodiny a můžete ho připravit i velké množství najednou.

Na přípravu domácí mozzarelly budete potřebovat

  • Kyselina citrónová – 1,5 lžičky
  • studená voda – 1 hrnek
  • syřidlo – dle instrukcí na obalu
  • sůl – 1 lžička
  • plnotučné mléko (nejlépe přímo od krav) – 4 litry
  • kuchyňský ponorný teploměr
  • mikrovlnná trouba

Návod na přípravu

Mléko nalijte do dostatečně velkého hrnce. Kyselinu citrónovou smíchejte v hrnečku se studenou vodou a tuto směs vlijte do mléka. Postavte hrnec na sporák a za stálého míchání začněte mléko zahřívat. Ponorným teploměrem neustále kontrolujte teplotu. Jakmile dosáhne 32 °C, stáhněte hrnec z ohně a přidejte syřidlo. Pár vteřin míchejte a poté nechte směs 5 minut odstát.

Po pěti minutách zjistíte, že se mléko v hrnci srazilo na hustou, rosolovitou hmotu, plovoucí v bazénku ze syrovátky. Nožem se širší čepelí rozsekejte hmotu na malé kousky a obsah hrnce slijte přes cedník vystlaný gázou. Kousky sýra, které se v gáze zachytily, vložte do misky a dejte ji na 1 minutu zahřát do mikrovlnné trouby. Poté misku se sýrem vyndejte a slijte tekutinu, která se uvnitř vysrážela. Misku vraťte zpátky do mikrovlnky a zahřívejte ji dalších 30 sekund.

Fotografie: Claudia Schultz / Creative Commons / CC BY-SA 2.0

Roztavený sýr z mikrovlnky začněte rukama hníst jako těsto a přitom přidávejte v několika dávkách sůl. Stále hněťte, aby se sůl rozptýlila do celé hmoty. Připravte si velkou misku s ledovou vodou a vsypte do ní i kostky ledu. Ze sýrové hmoty rukama tvarujte kuličky o velikosti dlaně (případně menší, pokud chcete) a vhazujte je do misky s ledem. Čím větší vrstvu sýra při tvarování použijete, tím lepší bude výsledná textura.

Zchlazené sýrové bochánky vylovte z vody a buďto rovnou ochutnejte, anebo je ponořte do vychladlé syrovátky a spolu s ní je uložte do lednice, kde vydrží v dobré kondici i déle než týden. Důležité je, aby byly zcela ponořené v syrovátce.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*