Domácí pečivo na pánvi s česnekem a bylinkami pro netrpělivé začátečníky

Domácí pečivo teď v době pandemie hraje prim. Hospodyňky se doma předhánějí v tom, jak krásný kváskový chleba a úžasně zapletené houstičky se jim podařilo upéct, svými výtvory se chlubí na sociálních sítích – a těm méně šikovným či zkušeným berou poslední naděje o tom, že by se jim mohlo něco takového povést.

Dobrá zpráva je, že ne všichni musejí péct domácí chleba, aby měli co přikousnout k polévce. Existuje totiž celá řada jednoduchých alternativ, jejichž příprava vám zabere sotva hodinu a výsledek je přitom excelentní. Z této kategorie je náš dnešní recept na smažené houstičky s česnekovou polevou. Jsou hotové za chviličku a určitě si je zamilujete.

Na houstičky budete potřebovat:

  • 350 g mouky (+ 50 g na tvarování)
  • 250 ml horké vody
  • 20 g čerstvých nebo 7 – 8 g sušených kvasnic
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • lžička soli
  • 30 ml slunečnicového oleje na smažení

Na česnekovou polevu:

  • 3 stroužky česneku
  • bylinky podle chuti

Postup přípravy:

Nejprve si připravte těsto. To provedete tak, že do mísy nalijete horkou vodu, v ní rozpustíte cukr, sůl a drcené droždí. Do vodnaté směsi postupně prosévejte mouku a důkladně míchejte vařečkou nebo jiným nástrojem.. Až do směsi přidáte všechnu připravenou mouku, namažte si ruce olejem a těsto ještě důkladně zpracujte ručně. Ve výsledku by mělo být měkké a lepkavé, dá se říci, že až zpola tekuté, ale přesto tvarovatelné tak, aby bylo možné z něho vymodelovat v míse měkký bochánek. Nedělejte si starosti, když se vám bude bochánek pomalu roztékat do stran. Tak to má být.

Když už máte těsto připravené a vytvarované v míse do tvaru bochánku, namažte povrch těsta a stěny mísy olejem. Ustřihněte si kus potravinářské fólie a zakryjte s její pomocí mísu s těstem, kterou nechte půl až jednu hodinu odpočívat na teplém místě. Pokud nemáte potravinářskou fólii, vystačíte si i s obyčejnou čistou utěrkou.

Že je těsto hotové a vykynuté poznáte podle několika faktorů. Jednak budou na jeho povrchu zřetelné bublinky, zvětší svůj objem o dvě třetiny a rozplizne se do stran. Takto vykynuté těsto vyklopte na dobře pomoučněný vál a zpracujte ho do tvaru koule. Takto zpracované těsto nožem rozdělte na osm stejných dílů, které zpracujete do tvaru kuliček.

Připravte si pánev s nepřilnavým povrchem a na suchou a studenou vyskládejte osm malých těstových kuliček. Zakryjte pokličkou a nechte ještě dalších 15 minut odpočívat.

Po uplynutí doby umístěte pánev na sporák, který nastavte na minimální teplotu a zakryjte žáruvzdornou miskou. Takto zvolna pečte 15 minut, během nichž můžete sledovat, jak krásně a obrovsky budoucí houstičky zvětšují svůj objem.

Zakryjte vrch pečicím papírem (pokud si nejste jisti jeho kvalitou, pomažte jeho povrch olejem) a vyklopte na talíř. Poté spolu s papírem vložte houstičky vzhůru nohama znovu zpátky do pánve a opět zaklopte miskou. Takto pečte dalších 5-7 minut. Přesná doba závisí na vlastnostech sporáku, proto upečenost houstiček kontrolujte tak, že je nadzvednete z pánve a prohlídnete jejich povrch.

Mezitím, co se houstičky dopékají, připravte česnekovou polevu. Nakrájejte bylinky na jemno, česnek rozdrťte a smíchejte spolu se solí a olejem. Důkladně promíchejte na hustou pastu.

Když jsou houstičky upečené, odstraňte z pod nich pečicí papír, povrch namažte připravenou česnekovou pastou a přikryjte miskou, tentokrát už mimo sporák. Nechte 5 – 7 minut česnek na povrchu pečiva rozvonět.

Poté přendejte na talíř. Nenechávejte je vystydnout na pánvi, způsobilo by to kondenzaci vody a houstičky by pak ztratily svou křupavost. Podávejte je čerstvé jako přílohu k polévkám či omáčkám.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]