Domácí prostředky a postupy na efektivní vyčištění vany

Špinavá vana je noční můrou každé hospodyňky. Jak zajistit, aby vypadala jako nová? Tyto techniky a postupy vám ukážou, že se to dá zvládnout i bez chemie. Jednoduše a samozřejmě také efektivně. Možná budete překvapeni tím, jak jednoduché to je.

Nejenom, že špinavá vana vypadá na první pohled nevzhledně. Nezapomínejte také na to, že kde je špína, tam se mohou množit také viry a také bakterie. To znamená, že taková vana může být klidně i zdraví nebezpečná. I to je dobré brát v potaz. A jak na její důkladné vyčištění? Podívejme se společně.

Začněte octem

Jako první budete potřebovat ocet a vodu. Obojí smíchejte v poměru 1:1. Tuto směs následně nalijte do vany, nebo použijte rozprašovač, aby se dostala na celý její povrch. Následně nechte zhruba 10 minut působit. V případě silného znečištění řeďte ocet menším množstvím vody, nebo ho můžete klidně využít i v neředěné formě.

Použijte jedlou sodu

Jakmile uplyne deset minut, vezměte jedlou sodu. Tu s ničím nemícháte, jenom s ní posypete svou vanu. Jakmile dojde ke kontaktu s octovou vodou, může vzniknout drobná chemická reakce. Té si nevšímejte, jelikož jde o něco zcela běžného. Když sodou vanu posypete, nechte ji dalších 15 minut působit.

Začněte čistit

Jakmile daný čas uplyne, pusťte se do čištění. Zde doporučujeme vytvořit si také pastu z jedlé sody a peroxidu vodíku. Tu naneste v potřebném množství na houbičku a následně s ní povrch vany čistěte. Díky tomuto postupu by měla být špinavá vana minulostí.

Hodí se i kyselina citronová

Na závěr doporučujeme použít i kyselinu citronovou. Tu rozmíchejte ve vodě a tu zahřejte. Následně polévejte touto směsí vanu a poté nechte asi 10 až 20 minut působit. Kyselina citronová zaručí, že z vany snadno eliminujete vodní kámen a tak následně bude dokonale hladká a hlavně bude zářit. A těmito čtyřmi kroky zajistíte, že vaše špinavá vana už bude navždy minulostí.

Fotografie: Freepik, Pixabay

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]