Už se vám omrzelo jíst kupované salámy a rádi byste zkusili něco nového? Pak si připravte svůj vlastní salám, známý pod názvem Parizér. Jeho příprava není nijak složitá.
Jestliže se vám zdají salámy z obchodu, že mají všechny podobnou chuť a že na nich není nic, co by vás příjemně překvapilo, pak máme pro vás řešení. Není nad to si připravit vlastnoručně masovou lahůdku. Může jí překvapit svou rodinu nebo hosty. Určitě se jim zavděčíte, protože domácí Parizér nemá chybu.
Co budete potřebovat na přípravu Parizéru
- 500 g kuřecích prs
- 100 g slaniny (nemusí být)
- 300 g cibule
- 350 ml masového vývaru a 30 g želatiny
- 2 lžíce šťávy z červené řepy
- 3 stroužky česneku
- bobkový list, pepř, sůl
- plastový sáček na výrobu salámů, případně PET láhev
Nejprve si uvaříme maso
Základem každého salámu je pečlivě připravené maso. Pro Parizér si vyberte čerstvá kuřecí prsa. Ta dejte do hrnce, přidejte bobkový sůl, pár kuliček pepře, sůl a dáte na 2 hodiny vařit. Spíše tedy pomalu táhnout, aby maso bylo pěkně měkké a získali jste silný vývar, který všemu dodá tu správnou chuť.
Bez tyčového mixéru se neobejdete
Jakmile je maso měkké, scedíte ho (pozor, vývar si necháte) a dáte do hlubší mísy. Můžete ho nakrájet na menší kousky. Do vývaru dáte rozpustit želatinu. Na maso nalijete šťávu z červené řepy pro krásnou barvu hotového salámu a vývar se želatinou. Dochutíte solí, utřeným česnekem a mletým pepřem. Pak vše tyčovým mixérem rozmixujete do hladka. Do hotové směsi můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu, která v ní vytvoří zajímavou texturu.
Nachystejte si plastový sáček nebo PET láhev
Aby měl salám náležitý tvar, použijete plastový sáček na výrobu salámů, který bývá k dostání v drogeriích. Lze využít i plastovou láhev, které seříznete hrdlo. Naplníte je připravenou směsí a buď zavážeme provázkem, nebo přikryjete alobalem. Dáte ztuhnout do chladničky. Pak můžete podávat.