Domácí vlašský salát, který si zamilujete

Vlašský salát je velmi proslulý. V minulosti byl oblíbený hlavně u fyzicky pracujících lidí. Vlašák s rohlíkem byla oblíbená svačina a mnoho se na tom nezměnilo.

Vlašský salát snad nikdy nechybí v nabídce lahůdek. Zatímco dříve však nebyl mezi doma vyrobeným a kupovaným salátem téměř žádný rozdíl, dneska je lépe si salát připravit doma z poctivých surovin. Výrobci totiž často nahrazují potraviny levnějšími variantami. některé jsou méně zdravé, jiné dokonce škodlivé. Proto vám přinášíme tento recept na domácí verzi.

Jaké je složení vlašáku?

Vlašský salát se vyrábí z majonézy, brambor, šunkového salámu, okurky, mrkve, hrášku, hořčice, worchestru, octu, sole a pepře. Použijte 300 ml majonézy, 220 gramů šunkového salámu, pět brambor a stejný počet nakládaných okurek. Dále si připravte tři mrkve, plechovku hrášku a lžičku hořčice. Zbytek ingrediencí dávejte dle chuti. Začněte tím, že umyjete brambory a neloupané je vložíte do hrnce s osolenou vodou. Uvařte je do měkka.

Fotografie: Unsplash

Uvařené brambory slijte a nechte je vychladnout. Pak je nakrájejte na nudličky nebo protlačte mřížkou, která se používá i na bramborový salát. Stejně jako brambory je třeba povařit také očištěnou zeleninu. Měkkou mrkev pak nakrájejte na kostičky. Pokud nemáte rádi vařenou mrkev, můžete případně použít i syrovou. Tu je však třeba nastrouhat na hrubém struhadle. Kostičky nevařené mrkve by v salátu nechutnali moc dobře.

Vše je potřeba nasypat do velké mísy

Nakládané okurky i šunkový salám nakrájejte na jemné nudličky nebo na drobné kostičky. Vsypejte do mísy a přidejte k nim připravenou mrkev a brambory. Sterilovaný hrášek slijte a nechte ho dobře okapat. Pak ho přisypte do mísy k ostatním ingrediencím. Vše pak podle chuti dosolte a opepřete. Přidejte majonézu a lžičku hořčice. Podle chuti dochuťte také worchesterovou omáčkou a octem. Případně můžete využít lák z okurek.

Fotografie: Freepik

Následně všechny přísady velmi dobře promíchejte a před podáváním nechte ještě minimálně dva hodiny uležet v lednici. Ideální je však, pokud salát necháte v lednici odpočívat přes noc. Čím déle bude ležet v lednici, tím lépe se jednotlivé chutě propojí. Salát tak navíc bude mít více času na to, aby dostatečně vychladl. Podávejte s čerstvým pečivem. Ideální je, pokud si i pečivo připravíte domácí. Nezbývá než popřát dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]