Zavařovaný salátek z okurek a paprik v zakarpatském stylu. Objevili jsme 100 let starý recept. Chutná lépe než dnešní klasiky

Tento salát vás svojí chutí přenese zpět do léta. A to se v zimě jednou za čas hodí snad úplně každému. Rozhodně ho vyzkoušejte.

Nebude to dlouho trvat a bude tady zima. Trochu tepla vám ale může přinést tento salát, tedy aspoň svojí chutí. Příprava tohoto salátu je velmi snadná, takže ho zvládne snad úplně každý. A když takový salát uděláte každý rok, budete na zimu naprosto spokojení. Opravdu si ho vyzkoušejte připravit, stojí to za to.

Co budete potřebovat

Pokud šťáva, která se uvolní ze zeleniny nebude stačit do všech sklenic, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Do vody si přidejte sůl a důkladně promíchejte. No a tuto tekutinu poté nalijte do sklenic. Tak snadné to je. A co tedy budete potřebovat?

  • 500 g okurek
  • 250 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g cukru
  • 50 ml octa
  • 250 g papriky
  • 250 g cibule
  • 30 g soli
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 0,5 lžičky mletého pepře

Je to opravdu jednoduché

Nejprve si okurky důkladně omyjte. Nakrájejte je na kolečka silná přibližně 3 – 4 mm. Papriku si také dobře omyjte a nakrájejte ji na proužky. Cibuli si také očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Mrkev si nastrouhejte na hrubém struhadle a všechnu tuto zeleninu poté smíchejte. Poté ještě přidejte prolisovaný česnek, sůl a cukr. Přelijte slunečnicovým olejem a poté ještě octem.

Přidejte mletý černý pepř a všechny ingredience důkladně promíchejte. Salát nechte přibližně 3 – 4 hodiny při pokojové teplotě a mezitím každou chvilku míchejte, je to důležité. Zeleninu rozložte do čistých sklenic a naplňte je šťávou z tohoto salátu. Sklenice zavřete víčky a dejte je do hrnce vyloženého utěrkou. Ten zalijte vodou a po uvaření sterilujte 30 minut. Po vychladnutí dejte do spíže a v zimě si tento salát vychutnávejte.