Ovocné marmeládové kostky na nedělní mlsání. Z nejlevnější kupované marmošky dělám dezert jako z cukrárny

želatinové kostky

Správná hospodyňka nikdy nic nevyhodí. Díky tomuto receptu tak můžete dát druhou šanci šťávě z kompotů, kterou byste jinak vylili. Vyrobte si domácí ovocné želé kostky.

Tyto domácí marmeládové kostičky můžete podávat na dětské oslavě. Chutnat však budou i dospělým a navíc zužitkujete kompotovou šťávu, která je plná ovocné chuti. Marmeládové kostičky si také můžete natřít na pečivo místo běžné marmelády. Uschované v lednici navíc dlouho vydrží a tak si je můžete připravit i do zásoby.

Ingredience, které budete potřebovat

  • 1 l ovocné šťávy
  • 6 lžic želatiny
  • 200 g cukru
  • špetka kyseliny citronové

Postup přípravy

Šťávu na přípravu ovocných kostek použijte ideálně z červeného ovoce. Podle chuti, můžete použít z třešní, višní, malin, jahod, borůvek. Pokud nezavařujete domácí kompoty a přesto byste si chtěli ovocné kostičky vyrobit, můžete použít i kupovanou ovocnou šťávu nebo džus. Nesmí být však příliš hustá.

Nejdříve si vychlaďte vodu v lednici nebo v mrazáku, měla by být na přípravu želatiny opravdu ledová. Želatinu ředíme v poměru 1:5 vodou. Na 6 lžic želatiny tak potřebujete 30 lžic vody. Želatinu do vody nasypte a důkladně rozmíchejte do hladka. Poté ji nechte přibližně 30 minut nabobtnat, dokud nevznikne želatinová hmota.

Do hrnce nalijte ovocnou šťávu a v závislosti na tom, jak je sladká, přidejte cukr. Pokud je už předem oslazená, použijte méně než 200 g cukru. Přidejte kyselinu citronovou nebo trochu citronové šťávy a dejte zahřívat. Přidejte želírovací hmotu a důkladně promíchejte. Za pravidelného míchání přiveďte k varu. Šťávu není potřeba vařit, ale pokud chcete, vařte ji jen krátce, aby příliš nezhoustla, kostky by pak byly příliš tvrdé.

třešňový kompot
Fotografie: Pixabay

Směs nalijte do vytřené formy

Vyšší plech nebo jinou vhodnou nádobu vytřete rostlinným olejem nebo vložte pečící papír. Hotovou ovocnou směs do ní přes husté sítko nalijte. Poté nechte minimálně 10 minut v pokojové teplotě. Jakmile začne směs tuhnout, uložte ji na několik hodiny do lednice. Poté ostrým nožem objeďte okraje plechu a marmeládovou hmotu rozkrájejte na kostky.

Ty pak posypte obyčejným nebo moučkovým cukrem. Kdo má rád, může použít i trochu vanilkového cukru. Kostky můžete obalit v cukru i celé a budete mít želatinové bonbonky v cukru, které ocení především děti. Kostičky naskládejte do větší sklenice a uložte do lednice. Tedy pokud je všechny hned nezkonzumujete. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*