Milujete kávu a máte doma presovač? Nebo si děláte poctivého českého turka? Pak nevyhazujte kávovou sedlinu, je to totiž skvělá výživa pro orchideje.
Vzhledem k tomu, že kávová sedlina obsahuje draslík, je užitečná pro krásu těchto oblíbených květin. Kávová sedlina totiž stimuluje květy orchidejí. Její využití se tedy preferuje zejména v okamžiku, kdy orchideje dlouho nekvetly. A jak tedy na to? Přinášíme vám zaručené rady, jak využít zbytky kávy a užít si krásných rozkvetlých květin.
Kávovou sedlinu můžete uskladnit na později
Pokud plánujete, že kávovou sedlinu uskladníte na pozdější použití, nic vám v tom nebrání. Jen by bylo ideální ji usušit, aby vám nezačala plesnivět. To se bohužel může stát i v případě, že ji budete skladovat v chladničce. A jak tedy na zázračný elixír pro vaše květiny? Smíchejte asi sto gramů kávové sedliny se třemi litry vody. Za občasného míchání nechte kávu ve vodě působit po dobu asi pěti hodin. Poté vodu přeceďte. Nyní je připravená k použití.
Jistě víte, že orchideje není vhodné zalévat z vrchu, mnohem lepší je ponořit je do tekutiny. Proto naplňte připraveným roztokem hlubší nádobu a orchidej do ní ponořte. Takto nechte květinu patnáct minut absorbovat vlhkost.
Možná se vám to zdá nemožné, ale tento jednoduchý trik vám zaručí, že orchidej rozkvete. Podobně vám může pomoci i instantní káva. Udělejte ji však slabší, nechte ji vychladit a v malém množství ji nalijte každý den do květináče.
Další domácí hnojiva pro orchideje
Pokud nepijete kávu, jistě oceníte i další tipy, které pomohou vašim květinám kvést. Základem pro další domácí hnojivo jsou bramborové slupky. Pro výrobu hnojiva vám stačí slupky z pěti brambor střední velikosti a litr vody. Slupky nakrájejte na malé kousky a vložte je do kastrolu s vodou. Poté je dejte vařit, několik minut je provařte a pak nechte stát. Až po pár minutách slijte vodu přes cedník do nádoby. Nechte ji vychladnout a následně ji můžete používat.
Je ideální orchideje i další pokojové rostliny přihnojovat jednou za dva týdny. Pokud si hnojiva ze slupek uvaříte víc, můžete je uchovávat v lednici po dobu dvou týdnů. Ke každé rostlině vždy nalijte jen trochu vývaru z bramborových slupek. Podobně jako slupky a káva vám poslouží také skořápky od vajec, kvasnice, roztok vody s pivem nebo banánové slupky. Vhodná je ale i voda s citronovou šťávou.
Zdroj: GardeningKnowHow