Naučte se připravovat dezert, za nějž by se nemuseli stydět ani světoví šéfkuchaři. K jeho přípravě budete potřebovat pouze čtyři suroviny a trochu trpělivosti.
Dezerty jsou jakousi sladkou tečkou, kterou si mnozí z vás dopřávají po hlavním chodu. Aby vás tyto drobné pochoutky uspokojily a naplnily svoji pověst nejoblíbenějších částí jídel, musí nejen skvěle chutnat, ale zároveň i lákavě vypadat. Obě charakteristiky do puntíku splňuje tento dezert z čerstvých mandarinek a zakysané smetany. Je lehký, osvěžující a vypadá naprosto skvěle. Jeho příprava navíc není vůbec složitá, takže ho zvládnete, i pokud jste kuchař – začátečník.
Suroviny potřebné pro přípravu mandarinek na sněhu:
- 800 gramů zakysané smetany 18 %
- 200 mililitrů studené vody
- 200 gramů cukru krupice
- 30 gramů želatiny
- 5 kusů středně velkých mandarinek
Postup přípravy dezertu krok za krokem
Ze všeho nejdříve si na kuchyňskou pracovní desku vyskládejte veškeré suroviny, které budete k přípravě dezertu potřebovat. Kromě mandarinek, cukru krupice, zakysané smetany, želatiny a vody, si připravte rovněž dvě středně velké misky, lžíci, stěrku, kuchyňskou váhu, špízové špejle (nebo čínské hůlky) a prázdnou pet lahev, jejíž hrdlo seřízněte. Lahev by měla být po celé délce stejně široká a hladká.
Až budete mít vše připravené, můžete přistoupit k samotné výrobě dezertu. Ze všeho nejdříve si pečlivě oloupejte nachystané mandarinky. Při jejich čištění dbejte na to, aby se vám nerozpadly – měly by zůstat vcelku, protože je později budete napichovat na připravenou špejli. Jakmile mandarinky oloupete, můžete je odložit stranou. Nyní si k ruce vezměte jednu misku, nalijte do ní 200 mililitrů studené vody a vysypte odváženou želatinu.
Směs lehce promíchejte a nechte želatinu několik minut bobtnat. Mezitím, co bude želatina natahovat vodu, si k ruce vezměte druhou misku a vyklepněte do ní 800 gramů zakysané smetany. Ke smetaně přisypte odvážený cukr krupici a vše pomocí stěrky lehce promíchejte. Aby se cukr ve smetaně zcela rozpustil, nechte ji rovněž chvíli odstát. Po uplynutí několika minut smetanu s cukrem ještě jednou promíchejte.
V tu chvíli by již měla být želatina nabobtnalá. Abyste ji z pevného skupenství převedli do kapalného, můžete ji na krátko vložit do mikrovlnné trouby, nebo ji rozpusťte ve vodní lázni na mírném plameni. Jakmile získá želatina tekutou konzistenci, po částech ji zapracujte do zakysané smetany s cukrem. Směs důsledně míchejte po dobu několika minut – jen tak si zajistíte její homogenitu a důkladné promíchání.
Naplněnou formu nechte v lednici ztuhnout
V dalším kroku přípravy dezertu si k ruce vezměte upravenou pet lahev a její dno nalijte trochu směsi se zakysanou smetanou. Do tohoto základu následně zapíchněte špízovou špejli (či čínskou hůlku), na níž jste navlékli pět z připravených deseti mandarinek. Snažte se, aby byla špejle s mandarinkami přibližně ve středu lahve. Poté, co ovoce umístíte, začněte kolem dokola přidávat zakysanou smetanu s želatinou. Jakmile je lahev plná, uložte ji na čtyři hodiny do ledničky.
Po uplynutí potřebné doby lahev s dezertem z ledničky vyndejte. Do dna lahve udělejte díru (například pomocí nažhavené pletací jehlice) a dezert z formy „vyfoukněte“. Hotové mandarinky na sněhu nakrájejte na asi centimetrové plátky a servírujte. Na detailní postup přípravy dezertu se můžete podívat na přiloženém videu níže.