Dort Napoleon je známou klasikou, kterou zvládnete bez pečení

Slyšeli jste už o unikátním dezertu, který se jmenuje dort Napoleon? Pokud ne, až si ho připravíte, budete ho milovat. Důvod vzniku daného názvu se nám zjistit nepodařilo. Co ale vím, že je populární v mnoha domácnostech. A ta vaše se mezi ně může klidně zařadit také. Stačí jenom vědět, jak na to.

Toto jsou potřebné ingredience

Když se podíváme na jejich seznam, tak vás zaujme to, že zde není nic, co byste neznali nebo nic, co byste nemuseli mít doma. I v tom je dort Napoleon unikátní. Ukazuje totiž, že stačí pár běžných věcí a vznikne dokonalá lahůdka. Co budete potřebovat?

  • 800 g sušenek z listového těsta
  • 1 litr mléka
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 6 lžic mouky
  • 1 lžička vanilkové esence

Základem je smetanový krém

Zatímco jiné dorty vyžadují upéct těsto, tak Napoleon je jiný. Zde těsto potřebovat nebudete. Zde je základem krém. Ten vznikne jednoduše. Stačí všechny ingredience smíchat v hrnci. Nejprve mléko, vejcem, cukr, mouku a esenci. Když se směs začne zahřívat a bude lehce houstnout, je to chvíle pro to, abyste do ní přidali také máslo. Takto vše vařte, dokud nevznikne celkem výrazněn hustá konzistence. Tu nechte chladnout na pokojovou teplotu.

Vytvoření dortu je snadné

Když máte připravený krém, tak se můžete pustit do práce. Základem je dortová forma, na jejíž dno dáte svůj krém. Ten pokryjete vrstvou sušenek a znovu opakujete. Takto vrstvíte do doby, dokud nejste nahoře a nespotřebujete všechny ingredience. Horní vrstvu krému je vhodné doplnit trochou rozdrobených sušenek.

V tu chvíli je váš dort Napoleon hotový. Přijít by měl nejprve na nejméně hodinu do lednice, aby se dokonale vychladil. Až potom ho zakrojte a můžete ho ochutnat. Už po prvním soustu vám bude jasné, že i bez pečení může vzniknout dokonalá lahůdka. A co více – zvládne ji připravit každý bez jakýchkoliv složitostí, s minimem času.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]