Do této bábovky jsem se zamilovala! Recept na „Sopku“, která přetéká lávou smetanového krému a čoko polevou

Dort s příhodným názvem „vulkán“ se stal velkým hitem a módní záležitostí. A není divu. Pořádná porce smetanového krému uvnitř kakaového korpusu si zaslouží veškerou pozornost.

Když se řekne slovo vulkán, představíte si pod ním otevřený jícen sopky, uvnitř něhož se dme obří masa žhavého magmatu. Podobně vypadá i tento neskutečně lahodný dort. Namísto hlíny a kamení je tu však jemný a vláčný kakaový piškot a namísto magmatu pořádná nálož vařeného smetanového krému. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, neuvěříte, jak jste až dosud mohli žít bez něho.

Ingredience

Na těsto

  • Hladká mouka – 300 g
  • vejce – 4 ks
  • mléko – 150 ml
  • cukr – 120 g
  • vanilkový cukr – 5 g
  • kakaový prášek – 2 lžíce
  • prášek do pečiva – 2 lžičky
  • rostlinný olej – 75 g
  • tmavá a bílá čokoláda – na ozdobení

Na krém

  • Mléko – 500 ml
  • vejce – 1 ks
  • cukr – 100 g
  • vanilkový cukr – 10 g
  • škrob nebo hladká mouka – 60 g
  • máslo – 50 g

Návod na přípravu

V kastrůlku přiveďte k varu mléko. Mezitím do misky vyklepněte vajíčko, přidejte k němu cukr, vanilkový cukr nebo esenci a škrob. Velmi dobře tyto přísady společně vyšlehejte. Jakmile je mléko horké, přilijte ho trochu k vaječné směsi v misce a dobře vše rozmíchejte. Obsah misky pak vlijte do zbylého horkého mléka v hrnci a za stálého míchání vařte, dokud nezískáte hustý pudink a rendlík stáhněte z ohně.

Nyní je čas připravit těsto na korpus. Nejprve zapněte troubu, aby se rozehřála na teplotu 180 °C. Do mísy vyklepněte čtyři vejce a vyšlehejte je s cukrem a vanilkovým cukrem do hladké, pěnivé konzistence. K té pak přilijte mléko a olej, přidejte prášek do pečiva, kakao a prosátou mouku a vše promíchejte.

Kulatou dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Doprostřed těsta vlijte uvařený smetanový pudink tak, aby vytvořil „rybníček“ a formu ihned vložte do předehřáté trouby. Dort pečte po dobu okolo 40 až 45 minut v závislosti na specifických vlastnostech vaší trouby. Po dopečení dort vytáhněte ven a nechte ho úplně vychladnout. Až poté odstraňte kroužek z formy a hotový dort přemístěte na tác či na talíř.

Ve vodní lázni rozpusťte tmavou a bílou čokoládu, obě naplňte do zdobicího sáčku a s jeho pomocí postříkejte povrch dortu tak, jako by čokoláda vytékala ven ze sopečného vulkánu. Nechte polevu ztuhnout, dort naporcujte a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*