Salát Caesar je celosvětově ohromně oblíbený. Jeho kouzlo tkví jednak v kombinaci surovin, ale hlavně v dresingu, jehož složení bylo dlouho zahaleno tajemstvím. My ho dnes ale odhalíme.
Římský salát, vejce, parmazán a krutony. To jsou hlavní devizy salátu klasického salátu Caesar od italského šéfkuchaře Cesare Cardiniho. Původní varianta vůbec neobsahuje maso a měl podobu celých listů římského salátu naplněných krutony, parmazánem, vejci a worcesterovou omáčkou. Dnes ale existuje celá řada jeho variant. Žádná z nich se však neobejde bez originálního dresingu.
Ingredience
- Olivový olej – 100 ml
- slunečnicový olej – 400 ml
- vaječné žloutky – 2 ks
- ančovičky – 40 g (volitelné)
- parmazn – 50 g
- česnek – 2 stroužky
- worchester (popř. Sójová omáčka) – 30 ml
- citrónová šťáva – 2 lžíce
- dijonská hořčice – 1 lžíce
- kapary – 2 lžičky + 1 lžíce nálevu
Návod na přípravu
Do misky mixéru vhoďte česnek, kapary, ančovičky, dijónskou hořčici, worchester, citronovou šťávu a parmazán. Vše rozmixujte do hladké kaše barvy řídkého pouličního bláta. Té se nezalekněte, je to tak v pořádku.
Smíchejte dohromady olivový a slunečnicový olej v poměru 1:4. Pokud byste dali olivového oleje víc, dresing by získal nepříjemně hořkou pachuť.
Do misky vyklepněte žloutky (bílky odložte na použití v jiném receptu), začněte je mixovat tyčovým mixérem a v průběhu k nim tenkým pramínkem přilévejte směs slunečnicového a olivového oleje a vypracujte hustou majonézu.
Nyní je třeba propojit blátivou směs přísad se světlou majonézou. To udělejte nejlépe přímo v nádobě, v níž budete omáčku skladovat. Obě suroviny do sebe důkladně zašlehejte elektrickým šlehačem, abyste získali jednotnou a homogenní konzistenci. Hotový dresing pak dejte vychladit do lednice, připravte salát a podávejte.
Napište komentář