Roky zažraná špína v dřezu vyžaduje speciální přístup. I zdánlivě ztracená situace má řešení

Fotografie: Depositphotos

Dřez je jedno z nejčastějších míst, kde dochází k velkému hromadění nečistot. I přesto, že pravidelně přichází do kontaktu s mýdlem a vodou, je nutné ho důkladně čistit.

Na povrchu dřezu se mohou usazovat zbytky jídla, jež ho mohou postupně celý ničit. Dřez vyrobený z nerezové oceli velmi často ztrácí svůj lesk a nepůsobí v naší kuchyni dobrým dojmem. Na čištění povrchu by se ale neměly používat zbytečné chemikálie. Ty totiž mohou náš dřez ještě více poškodit, a to kvůli svým silným abrazivním účinkům. 

Fotografie: Pexels

Lepším řešením je použití ekologických čističů 

Pokud ale chceme zvolit cestu chemických pomocníků, je dobré hledat ty, které jsou ekologické a šetrné nejen k našemu prostředí, ale i k čištěným povrchům. Sáhnout můžeme i po oblíbeném a hojně používaném domácím pomocníkovi – jedlé sodě. Ta si totiž dovede poradit i s velmi odolnými tuky. Na přípravu jednoduchého, ale účinného čisticího prostředku budeme potřebovat pouze jedlou sodu a vodu.

Fotografie: Pexels

Pokud se nám směs po aplikaci nezdá dostatečně účinná, můžeme do ní přidat lžíci citronové šťávy nebo bílého octa. Ideální poměr složek je půl hrnečku jedlé sody a jedna třetina vody. Výsledný produkt by měl připomínat pastu. Pokud tomu tak není, jednoduše přidáme jedlou sodu. Abychom dosáhli požadovaných výsledků, je zapotřebí, aby směs nebyla tekutá.

Použití je velmi jednoduché, výsledky překvapivé

Jakmile máme čisticí prostředek připravený a jsme spokojeni s jeho strukturou, naneseme ho na dřez, a to včetně kohoutku a odtoku. Necháme ho působit 20 minut a následně ho pomocí vlhkého hadříku setřeme. Aby bylo dosaženo požadovaného lesku, celý povrch otíráme ve směru vláken. Jedlá soda je ekonomická, ekologická a není zdravotně závadná ani pro nás, ani pro životní prostředí. Proto ji v domácnosti často využíváme různými způsoby. 

Fotografie: Pexels

Kombinace jedlé sody a horké vody nám poslouží k odstranění odolných skvrn z našeho bílého oblečení. Díky svým abrazivním účinkům je také dobrým pomocníkem při čištění pánví, které jsou špinavé od omastku. Stejně tak si jednoduše poradí i s připáleným hrncem. Pokud ji nasypeme do pračky, odstraní i nepříjemný vodní kámen, kvůli kterému ztrácí pračka životnost. V kombinaci s octem si poradí i s vodním kamenem usazeným v rychlovarné konvici. 

Jelikož má silné bělicí účinky, můžeme ji použít i na vyčištění staré a zanesené vany. Pro tyto účely je vhodné sodu kombinovat s bílým octem. Jedlá soda je ideálním pomocníkem i při boji se zápachem, jednoduše stačí vložit mističku s jedlou sodou do naší ledničky, a ta se postará o neutralizaci nepříjemných pachů. Stejným způsobem ji můžeme umístit i do místnosti a nechat působit přes noc. Poradí si dokonce i s nepříjemným zápachem z cigaret.

Zdroj: Goodhousekeeping