Dušené zelí s červeným vínem si oblíbí každý milovník pečeného masa a knedlíků

Máte upečené maso? A připravený knedlík? Potom zbývá už jenom poslední věc, kterou je samozřejmě dušené zelí. Jak na něj? Zapomeňte na klasické recepty, které říkají, že musíte připravit buď jenom červené, nebo že musíte připravit zase jenom bílé. Ukážeme vám, že když oba druhy spojíte a také přidáte trochu červeného vína, tak získáte skvělou pochoutku která se stane samozřejmou přílohou ke každému pečenému masu i knedlíkům.

Jaké ingredience budou potřeba?

Již víte, že tím specifickým na tomto receptu je především to, že jsou kombinovány oba druhy zelí a že je při přípravě použito červené víno. Jak ale zajistit, aby bylo toto dušené zelí naprosto dokonalé? Je třeba mít správné ingredience v požadovaném množství. Co si musíte připravit?

  • 1 střední hlávku červeného zelí
  • 1 střední hlávku bílého zelí
  • 1 velkou cibuli
  • 1 citron
  • 1 lžičku kmínu
  • 1,5 dcl červeného vína
  • 2 dkg cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1 špetku pepře
  • Trochu olivového oleje

Krouhání zelí je základ

Pamatujte, že nejlepší dušené zelí vznikne vždy jenom z toho čerstvého. Proto je třeba nejprve jak červené, tak i bílé nakrouhat. Když máte, vložte do většího hrnce, přidejte trochu vody, olivový olej a chvíli poduste. Do doby, než zelí pustí svou přirozenou šťávu. V tu chvíli je připraveno k tomu, abyste mohli přidat další ingredience, v podobě cibule a také v podobě nakrájeného citronu.

Bez dochucení to nepůjde

Když zelí pustí šťávu, přichází ta pravá chvíle na přidání všech ostatních ingrediencí kromě vína. Vše se ve šťávě rozpustí a pronikne i do samotného zelí. Máte tak jistotu toho, že dušené zelí bude opravdu skvělé chuti. Přikryjte pokličkou a duste do doby, než bude zelí měkké. Potom můžete poklici odkrýt a následně nechat vypařovat tekutinu ze samotné šťávy.

Přidejte červené víno

Když je šťáva zredukována, došlo k tomu, že se odpařila voda a v hrnci zůstala samotná chuť, kterou potřebuje dušené zelí mít. V tu chvíli přilévejte víno. Nikoliv najednou, ale postupně. Nalijte ho menší množství do hrnce, nechte ho odpařit a potom postup opakujte. Tím zelí nenasákne alkoholem, ale přitom získá onu správnou chuť, které chcete dosáhnout.

Servírujte ihned

Když se odpaří poslední várka červeného vína, ještě naposled promíchejte a již můžete servírovat. Pokud by zelí bylo málo krémové, je třeba přidat trochu vody. Pokud by naopak tekutina převažovala, je třeba nechat ji ještě odpařovat. A k čemu se toto dušené zelí hodí? Ke knedlíku a jakémukoliv dušenému masu. Třeba k huse, ke kachně, ale i k výpečkům nebo bůčku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]