Dva prověřené způsoby přípravy domácích hranolek tak, jak je ještě neznáte

Fotografie: Pixabay

Připravte si křupavé domácí hranolky tak, aby nebyly příliš mastné. Své postupy na přípravu zveřejnil na svém youtube kanálu  šéfkuchař Stefano Barbato.

Hranolky sice nepatří úplně do dietního jídelníčku, ale občas trocha hranolků nikoho nezabije. Problém je v to, že hranolky koupené a většinou i ty domácí jsou spíš gumové konzistence a při jejich konzumaci zpravidla křupnutí neuslyšíte. Vnitřek hranolků by přitom měl být vláčný i šťavnatý a kůrka zlatavá a křupavá. Přinášíme tedy v tomto článku trik šéfkuchaře, který zajistí, že usmažíte hranolky přesně takové, jak je máte rádi.

Suroviny

  • Brambory
  • cukr
  • Ocet
  • Voda
  • Sůl
  • Olej

Příprava podle prvního receptu

Oloupejte brambory, nekrájejte je na hranolky asi 5 milimetrů silné a vložte je do mísy se studenou vodou asi na 10 minut. Poté je propláchněte ve studené vodě a proplachujte tak dlouho, než voda zůstane úplně čirá. Pak budete mít jistotu, že jste z povrchu hranolků odplavily všechen škrob, který by se pak v oleji přepaloval. Dejte vařit vodu do hrnce a nasypte do ní lžíci cukru.

Když se voda začne vařit, přidejte do ní hranolky a vařte je 3 – 5 minut. Pak je z vody vytáhněte a nechte je oschnout. V této fázi můžete dát část hranolků po vychladnutí zamrazit. Rozpalte dostatečné množství oleje na 160 stupňů, přidejte hranolky a smažte je dozlatova. Hranolky by měly v oleji plavat. Když jsou hotové, vylovte je, nechte okapat přebytečný tuk a trochu je posolte.

Příprava podle druhého receptu

Od prvního postupu se liší jen v detailech. Oloupané brambory nakrájejte na 0,5 centimetru silné hranolky a ponořte je do studené vody asi na 10 minut. Pak je proplachujte tak dlouho, než se odplaví všechen škrob a voda zůstane úplně čirá. Do hrnce dejte vařit vodu do které jste přidali lžíci soli a 100 mililitrů octa. Když ji přivedete k varu, přidejte hranolky a vařte je 3 – 5 minut.

Pak vodu slijte a hranolky osušte papírovou utěrkou. K tomuto účelu může posloužit i čistá bavlněná utěrka. Hranolky pak smažte na dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova. Nechte z nich odkapat přebytečný olej do papírové utěrky a trochu je posolte. Odměnou za vynaloženou práci vám budou krásně křupavé hranolky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]