Tento dvoubarevný koláč „Zebra“ s tvarohem je chutný, snadný a veskrze sympatický. Děti mě o něj prosí každou neděli

Dvoubarevný tvarohový koláč je na první pohled velký sympaťák. Nejenže je snadný a celkem zábavný na přípravu, je navíc moc chutný a docela levný.

Není to žádný luxusní dezert, který by zanechal hosty královského banketu stát se spadlými sanicemi, to ale ani není jeho účelem. Tento dortík je takový kamarád do deště, sympaťák, kterého je prostě radost mít ve své blízkosti. Díky tomuto receptu si ho můžete dopřát třeba každý den, dejte ale pozor, ať se vám neomrzí. To by byla věčná škoda.

Ingredience

Na těsto

  • Hladká mouka – 260 g
  • máslo – 180 g
  • cukr – 60 g
  • kakaový prášek – 40 g
  • prášek do pečiva – ½ lžičky
  • sůl – 1 špetka

Na náplň

  • Tvaroh – 600 g
  • moučkový cukr – 100 až 130 g
  • Vejce – 3 ks
  • čokoláda – 50 g (volitelné)
  • vanilkový cukr nebo esence – dle chuti

Návod na přípravu

Mouku s kakaem a práškem do pečiva prosejte přes jemné sítko do velké mísy, přidejte k nim cukr a špetku soli a všechny suché přísady dobře promíchejte. Ledově vychlazené máslo nakrájejte na kostky, přihoďte je do moučné směsi a ručně, robotem či s pomocí příborového nože nebo vidličky vše zpracujte do drobivého těsta, které by se nemělo příliš zahřát, jinak se bude po upečení rozpadat.

Těsto rozdělte zhruba v poměru 2:1. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vtlačte do ní větší část těsta tak, že vytvoříte dokonalou kopii formy. Formu s korpusem i odloženou část těsta dejte alespoň na 20 minut vychladit do ledničky.

Nyní připravte tvarohovou náplň. Tvaroh vyklopte do mísy, přidejte k němu moučkový a vanilkový cukr (nebo esenci), vyklepněte tři vajíčka a vše důkladně promixujte tyčovým mixérem, abyste získali hladkou a homogenní směs bez hrudek.

Asi dvě třetiny náplně vlijte do vychlazené formy s těstem, povrch srovnejte do roviny. V mikrovlnné troubě či na sporáku na mírném ohni rozpusťte rozlámanou tmavou čokoládu, a když je tekutá, vlijte ji do zbývající náplně v míse a lehce promíchejte. Tuto hnědou žíhanou náplň pak nalijte do formy na bílou vrstvu a špejlí či jiným úzkým nástrojem ji mírně promíchejte, abyste vytvořili mramorování.

Povrch náplně srovnejte do roviny a nasypejte na ní zbylou třetinu drobenkového těsta. Poté formu s dortem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 40 až 50 minut. Po dopečení nechte moučník zchladnout, opatrně jej vyjměte z formy, povrch ozdobte moučkovým cukrem a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*