Fantastická čokoládová mňamka s cukrářskými piškoty na způsob tiramisu. Recept bez pečení – není nic snažšího

Nepečený vrstvený dezert, který máte hotový během několika minut, uspokojí vaši chuť na sladké a zároveň vám dodá dostatek energie.

Oblíbený italský dezert pravděpodobně všichni znáte. Tradiční tiramisu se připravuje s mascarpone a amarettem, zatímco předkládaný dezert se obejde bez alkoholu a vrstvu mascarpone nahradila vrstva čokoládového pudinkového krému. To ovšem neznamená, že by byl méně lahodný – naopak, díky absenci alkoholu (byť je ho malé množství) je vhodný i pro starší děti. Jestliže byste si ho chtěli připravit předem, není to problém – dezert můžete snadno zmrazit a v požadovaný den ho vyndat.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 200 gramů cukrářských piškotů
  • 800 mililitrů polotučného mléka
  • 100 gramů pravého másla
  • 100-150 mililitrů silné kávy
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání 33 %
  • 5 polévkových lžic cukru krupice
  • 2 sáčky čokoládového pudinku
  • pravé kakao na ozdobu

Postup přípravy krok za krokem:

Předtím, než začnete připravovat samotný dezert, tak si nachystejte odpovídající formu – ideální volbou je obdélníková zapékací mísa, nebo jiná skleněná čí porcelánová forma. Podmínkou je pouze vysoký okraj, aby se vám dezert nerozpadl. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte menší hrnec, nalijte do něj přibližně 700 mililitrů mléka, do mléka vmíchejte 5 polévkových lžic cukru krupice a přiveďte k varu.

Předtím, než se mléko začne vařit, si ve zbylých 100 mililitrech mléka rozmíchejte oba čokoládové pudinky. Ty poté do vroucího mléka nalijte a za stálého míchání odstavte z plamene. Vzniklý pudink pravidelně míchejte až do té doby, než vychladne na pokojovou teplotu. Poté do něj s pomocí metličky zapracujte změklé pravé máslo. Dostanete tužší krém, který by měl být dostatečně hutný.

V dalším kroku si ve vyšší nádobě vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuhé pěny a odložte ji stranou (můžete ji dát do ledničky, aby neztratila svůj tvar).

Nyní si k ruce vezměte odvážené cukrářské piškoty. Ty namočte ve 150 mililitrech silné kávy (vhodná je kupříkladu překapávaná nebo espresso). Jakmile piškoty nasáknou veškerou kávu, tak je vložte do připravené formy. Na vrstvu cukrářských piškotů rozetřete polovinu krému, který s pomocí stěrky rovnoměrně uhlaďte.

Na krém rozprostřete tenkou vrstvu šlehačky, kterou poklaďte opět cukrářskými piškoty máčenými v kávě. Ty následně potřete druhou polovinou pudinkového krému. Vršek dekorujte zbylou šlehačky pomocí zdobicí špičky.

Chcete-li dezert ozvláštnit, můžete místo klasické zdobicí špičky použít alternativní – kupříkladu s květy. Hotový zákusek vložte minimálně na 2 hodiny do ledničky (ideálně přes noc). Před servírováním ho posypte pravým kakaem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]