Efektivní vyčištění silně znečištěného nádobí pomocí směsi ze čtyř surovin

Fotografie: Freepik

Na kuchyňském nádobí mohou ulpívat nečistoty, které je složité z jejich povrchu odstranit. Nejnáchylnější jsou například pánve, plechy na pečení, nebo některé hrnce. Samozřejmě můžete sáhnout po kupovaných chemických prostředcích, pokud ale chcete ušetřit a počínat si ekologičtěji, zkuste metody čistě přírodního charakteru. Vše, co potřebujete, máte nejspíš doma na dosah ruky.

Jakými metodami čistit nádobí?

Čistě přírodními a účinnými prostředky na čištění kuchyňského silně znečistěného nádobí můžete použít následující produkty:

  • jedlou sodu
  • citronovou šťávu
  • peroxid vodíku
  • sůl

Velice efektivní směs vyrobíte z poloviny šálku peroxidu vodíku, čtvrt šálku jedlé sody a trochy citronové šťávy. Vzniklou pastou pak potíráte místa, která potřebujete na nádobí vyčistit. Necháte působit asi čtvrt hodiny a smyjete. Pakliže bojujete i se rzí, postačí jen troška soli a abrazivní houbička na nádobí. Abyste vytvoření rzi zabránili, můžete pánev pomazat rostlinným olejem.

Další metody, jak vyčistit silné znečištěné nádobí v kuchyni

Při odstraňování nečistot můžete použít i následující způsoby: nádobí na plotně prázdné zahřejte, nalijte do něj trochu vody a pak dřevěnou špátlí zaschlé a ulpívající znečištění odstraňte. Skvěle působí i takzvané odmočení.

Když do nádobí napustíte vodu a necháte několik hodin nečistoty uvolňovat. Použít lze i abrazivní houbičku. Případně lze praktikovat kombinaci obojího, tj. zahřívání a máčení.

Nádobí naplníte vodou, přidáte běžný čisticí prostředek a dáte na plotnu zahřát na dobu dvaceti minut. Pak necháte asi půl hodiny tekutinu vychladnout a pomocí špátle, nebo houbičky odstraníte nečistoty.

Perfektně pomůže i octový roztok. Ten zhotovíte tak, že do větší nádoby nalijete asi šálek octa, pak vsypete dvě lžíce jedlé sody a přidáte šálek teplé vody.

Fotografie: Joe Lingeman

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]