Moldavské palačinky se řadí mezi populární dezerty, potažmo sladkou alternativu večeře. Jejich milovníky jsou dospělí i děti, které se po nich mohou „utlouci“.
Téměř každá rodina se pyšní svým vyhlášeným jídlem a recept na něj si bedlivě střeží. Není výjimkou, že se takovéto rodinné poklady předávají z generace na generaci, přičemž každá hospodyňka si ten recept maličko upraví podle sebe.
Jedním z takovýchto rodinných pokladů je recept na tzv. moldavské palačinky s tvarohovou náplní. Navíc, pokud máte doma malého strávníka, který odmítá jíst tvaroh, touto formou ho do něj určitě dostanete – zcela bezbolestně a ještě si bude chtít přidat.
Ingredience potřebné pro přípravu moldavských palačinek
- 10 kusů vajec
- 750 gramů hladké pšeničné mouky
- 50 gramů plnotučného tvarohu
- 1 litr polotučného mléka
- 50 mililitrů slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička soli
- 6 polévkových lžic krupicového cukru
- vanilkový cukr (dle chuti)
- máslo (dle preferované chuti)
Příprava vyžaduje alespoň minimální kuchařské dovednosti
Pro začátek si připravte větší mísu, ve které budete připravovat těsto. Do ní rozklepněte šest vajec, přidejte 1 čajovou lžičku soli a 2 polévkové lžíce krupicového cukru. Všechny ingredience důkladně rozmíchejte. Až budou rozmíchané, přistupte k dalšímu kroku. Za stálého míchání do mísy přisypávejte prosetou hladkou mouku a mléko. Ty do těsta přidávejte vždy po troškách, aby nevznikaly hrudky.
Až do těsta zapracujete veškerou mouku i mléko, nechte těsto asi třicet minut odpočinout. Po uplynutí této doby do něj přilijte připravených 50 mililitrů slunečnicového oleje a opět promíchejte. Nyní si k ruce vezměte dostatečně velkou pánev a její dno vymažte trochou oleje a následně rozehřejte. Palačinky smažte na středním plameni dozlatova. Těsto by vám mělo vystačit minimálně na 15 palačinek.
Náplň dodá palačinkám nezapomenutelnou chuť
Než vám usmažené palačinky vychladnou na pokojovou teplotu, vrhněte se do přípravy tvarohové náplně. V menší míse smíchejte připravených 50 gramů plnotučného tvarohu se zbylými čtyřmi vejci, 6 polévkovými lžícemi krupicového cukru a s vanilkovým cukrem (doporučuje se použít alespoň 1 celý sáček, ovšem používáte-li vanilinový, je možné použít méně, protože je sladší).
Pokud byste chtěli palačinky ozvláštnit, můžete do náplně přidat rozinky. (Ovšem můžete použít jakékoliv vaše oblíbené ovoce – záleží jen na vaší chuti).
V následujícím kroku budete plnit palačinky. Každou jednotlivou palačinku rozkrojte napůl a pomažte náplní. Následně ji srolujte do podoby kuželu. Takto připravené a naplněné palačinky vyskládejte do vymazané zapékací mísy tak, aby na sebe těsně přiléhaly. Na špičky palačinek nastrouhejte hoblinky másla.
Připravenou zapékací mísu následně vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 25 minut. Při servírování vypadají moldavské palačinky skvěle, jsou-li podávané přímo v zapékací míse.