Konečně nějaká novinka. Už nebudete muset přemýšlet nad tím, co udělat za dezert, když budete čekat návštěvu. Tohle vám určitě zachutná.
Zkušené kuchařky vědí, že piškotový moučník už prostě nikoho nepřekvapí. Ale co zkusit neobvyklý koláč z fermentovaného mléka? Jeho originalita spočívá v tom, že fermentované mléko musí být prvně zmrazeno. Kvašené mléko po zamrazení změní svou strukturu, stává se hustší a v kombinaci se zakysanou smetanou a kukuřičným škrobem se změní na nadýchaný krém. Tak pojďte na to.
Co budete potřebovat
- 2 l fermentovaného mléka
- 120 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 250 g sušenek
- 500 ml zakysané smetany
- 10 g vanilkového cukru
- 3 vejce
Tak a můžete se do toho vrhnout
Kvašené mléko si den dopředu dejte zmrazit. Poté ho vyjměte z obalu a nakrájejte na malé kousky. Kvašené mléko dejte do sítka, které jste si překryli nějakou utěrkou. Zabalte mléko do utěrky a nechte rozpustit. Rozpusťte si i máslo a rozdrťte si sušenky. Poté máslo a sušenky smíchejte dohromady a rozmixujte ručním mixérem.
Teď přijde ta nejtěžší část
Drobenku si rozprostřete na dno zapékací misky a vytvarujte také boky. Dort dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 15 minut. Kvašené mléko smíchejte se smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem a škrobem. Přidejte vejce a začněte šlehat metlou. Krém, který vám zbyde, vlijte do zapékací misky na upečený korpus.
Něco jako cheesecake
Dort znova vložte do trouby, ale tentokrát asi na 90 minut. Aby dort neztratil svoji jemnou texturu, položte na dno trouby nějakou návodu s vodou. Po 90 minutách nechte dort vychladnout. Je to rychlá a jednoduchá pochoutka, která se skvěle hodí k čaji nebo ke kávě. Klidně do krému můžete přidat i nějaké ovoce. Přejeme dobrou chuť.