Masové pokrmy jsou u nás Čechů velmi oblíbené. Existuje nespočet chutných pokrmů z vepřového, hovězího, telecího, kuřecího a dalšího masa. Výborné je ale každé, které je křehké a šťavnaté.
Někteří lidé pro získání křehkých kousků masa prodlužují dobu vaření a nechávají přípravu dusit na pánvi na mírném ohni. Pro ty, kteří rádi grilují, hraje výběr masa rozhodující roli v jeho chuti a struktuře. Máme spolehlivou techniku, díky níž je maso křehčí. Může se stát, že maso uvaříte a pak zjistíte, že je příliš tuhé, a proto není dostatečně chutné. S tímto trikem si však maso a jeho jemnost vychutnáte. Všechno vám o tom povíme.
Naše tipy pro křehčí maso
Steaky, kotlety, hovězí kebab, pekingská kachna, svíčková nebo třeba hovězí bourguignon. Také se vám z těchto receptů sbíhají sliny? Pokud ano, je pravděpodobné, že jste milovníci masa a oceňujete především křehké a šťavnaté maso. Chcete-li mít maso příjemné na chuť, musíte se při nákupu u řezníka nejprve ujistit o jeho kvalitě. Kus masa špatné kvality totiž niky nemůže být skutečně chutný.
Doporučuje se také přizpůsobit kus masa jeho přípravě, a proto zvolte svíčkovou nebo pajšl, pokud chcete maso grilovat, a spíše hovězí šlachu a žebírko, pokud dáváte přednost dušení. Důležitá je také doba, po kterou se maso vaří. Hovězí pečeně je mnohem křehčí, když je propečená, zatímco dušené maso se připravuje pomaleji.
Jak zkřehčit maso mlékem?
Mléko se používá ke zjemnění masa již po staletí. Stačí maso naložit do misky naplněné mlékem na přibližně 6 hodin. Po této době odpočinku maso před vařením osušte. Mléko díky obsažené kyselině mléčné změkčuje maso a svalová vlákna. Pokud nemáte k dispozici mléko, můžete k marinování masa zvolit jiný mléčný výrobek. Někteří lidé volí čerstvou smetanu nebo jogurt. Neváhejte maso dochutit přidáním koření nebo aromatických bylinek, abyste dodali přípravě více chuti.
Další tipy pro křehčení masa
Zde vám přinášíme několik dalších tipů, díky kterým bude maso křehčí. Jejich použití je v kuchyni zcela snadné a určitě vám ušetří zklamání z vašeho kulinářského neúspěchu. Pokud se budete držet rad v tomto článku, již nikdy se vám nestane, že by vaše maso bylo příliš tuhé a ne příliš chutné.
1. Bílý ocet
Díky kyselosti bílého octa může být maso křehčí. Tento tip je však doporučujeme využívat pouze pro červené maso. Před vařením maso marinujte 30 až 60 minut v bílém octu. Pro zvýraznění chuti masa můžete přidat aromatické bylinky.
2. Jedlá soda
Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda je produkt, který mít doma zkrátka musíte. Má totiž mnoho všestranného využití. Chcete-li maso změkčit, jednoduše posypte kousek masa jedlou sodou a zalijte trochou vody. Než maso opláchnete, osušíte a uvaříte, nechte ho několik hodin marinovat v lednici.
3. Citrón
Citron je kyselý citrusový plod, který lze použít ke zkřehčení masa. Kousky masa jednoduše zalijte citronovou šťávou a nechte je 2 hodiny v chladničce. Poté maso vyjměte a uvařte ho jako obvykle. Budete žasnout, kolik práce tento žlutý kyselý plod dokáže s masem odvést.
4. Použití paličky nebo zkřehčovače
Podobně jako palička na maso je také zkřehčovač masa kuchyňské náčiní, které, jak název napovídá, pomáhá získat křehčí maso. V posledních letech se na pultech v prodejnách domácích potřeb objevuje zcela běžně, nebojte se do něj zainvestovat, určitě se vám to vyplatí. Pro zkřečení těmito jehlicemi maso přikryjte folií a poté ho pomocí zkřehčovače naklepejte a zkřehčete.