Gratinované brambory mohou být přílohou, i samostatným jídlem

Už je nemusíte jenom vařit, nebo smažit. Vyzkoušejte gratinované brambory a podívejte se na to, jak zajímavá chuť vznikne z pár ingrediencí. Hlavní výhodou tohoto receptu je hlavně jeho celková nenáročnost a jednoduchost. Výsledný pokrm lze využít nejenom jako samostatné jídlo, ale i jako skvělou přílohu k masům. Jak na to? Podívejte se společně s námi.

Toto jsou ingredience, které budete potřebovat

Aby se vám gratinované brambory povedly, je třeba dát dohromady ty správné ingredience. Jaké budete potřebovat? Stačí si připravit několik věcí:

  • 10 středních brambor
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce parmezánu
  • 1 lžíci soli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku koření

Připravte brambory

Jako první si oloupejte brambory, důkladně je omyjte a nakrájejte na stejně tenká kolečka. Poté je na chvíli namočte do studené vody. Díky této fintě pustí brambory přebytečný škrob. Osušte je a vložte do dostatečně velké zapékací mísy a můžete se pustit do dalšího kroku.

Ochuťte brambory vším potřebným

Brambory posolte a přidejte nakrájený nebo utřený česnek a další koření. Může to být sladká paprika, oregáno nebo tymián, záleží pouze na vašich chutích. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě dostaly skutečně ke každému kousku brambory. To oceníte později, až budete svůj recept na gratinované brambory poprvé ochutnávat.

Použijte máslo a parmezán

Přichází na řadu poslední fáze přípravy. Nejprve brambory rovnoměrně zalijte rozpuštěným máslem. To je nejenom zjemní, ale bude i nositelem chuti. Poté brambory posypte nastrouhaným parmezánem, popřípadě jiným tvrdým sýrem. V tu chvíli máte přípravu hotovou a můžete je péct.

Do trouby zhruba na hodinu

Předehřejte troubu na teplotu 180 stupňů Celsia. Když požadované teploty dosáhne, můžete do ní vložit připravenou misku. Nechte je v troubě péct po dobu 45–60 minut, dokud nebudou měkké a dokud sýr nevytvoří příjemnou křupavou a zlatavou vrstvu. Potom vyjměte a můžete ochutnat. Je na vás, zda gratinované brambory použijete jako samostatné jídlo, nebo jako přílohu. Ani v jednom případě neuděláte chybu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]