Jablečný koláč s kefírem a čokoládovým přelivem, kterému nikdo neodolá: Recept školní kuchařky Blanky

Až si budete příště chystat pohoštění pro návštěvu nebo dostanete chuť na něco sladkého, vyzkoušejte si například tento jablečný koláč s kefírem, který nakonec ozdobíte čokoládovou polevou.

V současné době má doma mnoho lidí velké množství jablek, které stihli posbírat ještě předtím, než přišly první mrazy. Pokud nevíte, co s nimi a už vám došly nápady na různé recepty, dokupte si několik surovin a vyzkoušejte si například jablečný koláč s kefírem, který je plný vlákniny.

Co budete potřebovat na jablečný koláč

Jakmile se budete chtít pustit do přípravy jablečného koláče, připravte si několik ingrediencí:

  • 200 g kefíru
  • 3 ks žloutky
  • vanilin podle chuti
  • 1 / 2 lžičky jedlé sody
  • 100 g rozinek
  • 180 g cukru moučka
  • 2 PL citronové šťávy
  • 100 ml mléka
  • 230 g másla
  • 500 g pšeničné mouky
  • sůl podle chuti
  • 900 g jablka
  • 100 g vlašské ořechy
  • 1 lžička skořice
  • 4 PL kakaa
  • 1 PL slunečnicového oleje

Začněte s umícháním těsta

Jako první byste si měli připravit těsto, které uděláte tak, že si ve větší míse smícháte 200 g másla, přidáte cukr společně s moukou a promícháte. Do této směsi následně přidejte ještě kefír, sodu a vanilku. Nezapomeňte do těsta přidat také žloutky a hned poté je potřeba z těchto ingrediencí udělat těsto. Až jej budete mít hotové, dejte jej do sáčku a na pár minut do mrazáku, aby se poté při práci nelepilo na ruce.

Jablečná náplň do koláče

Protože jablka se slupkou nechutnají po dopečení dobře, oloupejte ze všech jablek slupky. K tomu vám pomůže obyčejný nožík nebo přímo škrabka na brambory. Jakmile budete mít ovoce oloupané, nastrouhejte jej na struhadle nahrubo. Nakonec k nastrouhaným jablkům přidejte skořici, trochu citronové šťávy, rozinky a ořechy. Pokud máte rádi dezerty hodně sladké, přisypte i trochu cukru do této směsi.

Spojte těsto s náplní

Mezitím, co jste si připravovali náplň do koláče, by mělo těsto na koláč trochu ztuhnout. Vyndejte jej tedy z mrazáku a rozdělte na 3 stejné díly. Poté si připravte pečící plech nebo jinou formu, v níž chcete koláč péct. Do formy dejte pečící papír a válečkem si mezitím vyválejte jeden dílek těsta. Poté jej položte do formy na pečící papír a potřete jablečnou náplní.

Přidejte těsto a další náplň do koláče

Jakmile budete mít těsto potřené náplní do koláče, přiložte na ní 2. vyválený kousek těsta a opět potřete jablečnou náplní. Nakonec koláč přikryjte i posledním kouskem vyváleného těsta. Koláč dejte péct na 180 °C na 30 minut. Než se dopeče, připravte si čokoládovou polevu.

Na tu stačí smíchat 30 gramů rozpuštěného horkého másla s horkým mlékem v hrnci. Do polevy přidejte také 4 polévkové lžíce cukru a 4 polévkové lžíce kakaového prášku. Čokoládovou polevu vařte, dokud nezhoustne. Až se koláč po 30 minutách dopeče, vyndejte jej z trouby, polijte touto polevou. Nyní máte hotovo a po vychladnutí můžete jablečný koláč podávat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*