Sýrové placky z kefírového těsta: Pekařka sdílí tajný recept, hotové jsou za 10 minut a miluje je celá rodina

Klasickým pečivem v našich končinách je pšenično-žitný chléb. Docela dobře ho ale dokážou nahradit nejrůznější placky. Jejich příprava není nijak složitá.

Když se vám nechce chystat teplou večeři, vezmete si chléb a k němu třeba sýr nebo salám a jídlo je hotovo během krátké chvíle. Chléb je nedílnou součástí českého jídelníčku a v domácnosti nesmí chybět. Nejchutnější je čerstvý. Vedle něho existují ještě různé slané placky, které sehrávají podobnou roli jako chléb. Co takhle si připravit sýrové placky z kefíru, které docela dobře klasické pečivo nahradí?

Jaké výhody skýtá kefír

Kefír se vyrábí z mléka fermentací. Svým způsobem se podobá bílému jogurtu, nabízí ale daleko více zdraví prospěšných látek. Umí kolonizovat střeva potřebnými bakteriemi, a tím přispívat k lepší imunitě. Má přirozeně nízký obsah laktózy, takže je vhodný pro osoby s intolerancí. Kefír je bohatý na vápník a fosfor, které jsou důležité pro zdravé kosti. Výhodou kefíru je, že ho lze pít třeba na odpolední svačinu, nebo ho použít při přípravě některých jídel. Třeba sýrových placek.

Co budete potřebovat na sýrové placky

  • 350 g hladké mouky
  • 200 ml kefíru
  • 150 g strouhaného sýru

  • 1 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • olej na smažení

Postup přípravy sýrových placek s kefírem

  • Nejprve si připravíte těstíčko z kefíru a vejce, které dobře rozmícháte.
  • Do těstíčka opatrně přisypete mouku společně s kypřicím práškem a vypracujete hladké těsto. Můžete přidat jednu až dvě polévkové lžíce rostlinného oleje. Těsto pak bude vláčnější.

  • Přímo na stole nebo na vále, které podsypete trochou mouky, vyválíte z těsta tenkou placku.
  • Sýr postrouháte na hrubém struhadle a posypete jím celý povrch rozváleného těsta. To pak stočíte do rolády.

  • Z rolády nakrájíte jednotlivé kousky, které opět rozválíte na placku. A máte základ pro sýrové placky hotový. Pak už jen stačí je osmažit.
  • Placky smažíte z obou stran ve vyšší vrstvě rostlinného oleje, nejlépe řepkového, který má vyšší bod pro přepálení než slunečnicový.

  • Hotové placky můžete zbavit přebytečného tuku papírovými utěrkami a podávat.
  • Sýrové placky s kefírem výborně chutnají se zeleninovým salátem, lze je dát i jako přílohu k masu.