Jak na dokonalý kuřecí vývar

Kuřecí vývar je vynikající pokrm do studených dní, protože pomáhá proti studeným nohám a také bojuje proti nachlazení. Hlavně je tak chutný, že mu nelze odolat. V dnešním receptu vám představíme základní recept na jeho přípravu.

Kuřecí vývar ale nemusíte jíst jen při nachlazení

Jemná a silná chuť je devízou této polévky. Můžete vývar použít jako základ pro omáčku nebo do kuřecí polévky. Stejně tak se dá použít jako doplněk k jiným pokrmům. Zapomeňte na umělé bujony plné chemie, tento recept zvládne opravdu každý. Čerstvý kuřecí vývar vás postaví na nohy.

Recept je pro šest osob, v případě potřeby si gramáž surovin upravte:

  • 1 celé kuře připravené k vaření (asi 1,5 kg)
  • 1 svazek zeleniny do polévky
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 cibule

K tomu si připravte také 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, 2 lžičky pepře, sůl a trochu cukru. Nejdříve umyjte kořen petržele a mrkev, oloupejte je a nakrájejte na silné plátky. Očistěte, umyjte a nakrájejte na kousky také pórek.

Celer oloupejte a nakrájejte na kostky velké dva centimetry. Umyjte tymián s petrželí a protřepejte. Cibuli umyjte a jen rozpulte. Cibuli poté orestuje ve velkém kastrolu bez tuku asi tři minuty, poté ji vyndejte.

Na pánvi zahřejte trochu oleje a orestujte zeleninu. Přidejte bylinky, a ostatní koření. Navrch položte kuře, nalijte na něj asi 3 litry vody tak, aby bylo kuře zakryté, dochuťte solí a dejte vařit.

Vývar duste několik hodin a odstraňujte pěnu

Kuře poté vyjměte vidličkou a nechte ho vychladnout. Nalijte vývar přes síto, nejlépe ještě s vloženým plátnem, do jiného kastrolu. Kuřecí vývar ještě dochuťte solí a cukrem podle chuti. Pokud vývar budete vařit na mírném ohni a několik hodin, bude hodně silný.

Využijete ho jako základ do dalších polévek a omáček. Tento recept je velmi jednoduchý. Po vychladnutí ho můžete uchovávat v čistých sklenicích například od okurek.

V chladničce vám vydrží minimálně tři měsíce. Stejně tak si ho můžete zamrazit, ideálně ve tvořítkách na led. Kdykoliv si tak můžete vyndat přesné množství, které budete potřebovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]