Různé druhy koláčů se nepřipravují jen u nás, ale také v Polsku nebo třeba na Ukrajině. Nyní vám představíme vícevrstvý koláč skládající se z několika různých textur.
Jablečný koláč se skládá z jemného krémového koláče, světlé jablečné vrstvy a něžného smetanového sýra strachatelli. V Itálii vypadá jako krémová zmrzlina s kousky čokolády. Pokud máte rádi sladké dezerty, pak vám tento pravděpodobně zachutná. Získáte z něj božské potěšení. Hodí se také na nejrůznější oslavy, jelikož je mimo jiné dostatečně reprezentativní.
Nejprve si přichystejte veškeré ingredience
Na koláč budete potřebovat 130 gramů mouky, 70 gramů škrobu, 150 gramů cukru, 220 gramů másla a 70 gramů margarinu. Dále si připravte jedno celé vejce a dva žloutky. Potřebovat budete tako 1,5 kilogramu jablek, 500 mililitrů smetany, 250 gramů mascarpone a stejné množství jogurtu. Dále půl sklenice práškového cukru, 100 gramů hořké čokolády, pět lžiček želatiny, tři kusy oranžového želé a 80 mililitrů vody. První pak smíchejte 100 gramů měkkého másla s cukrem a margarínem.
Mixérem rozšlehejte a přidejte žloutky. Následně i bílek. Pak vše šlehejte další dvě minuty. Mouku se škrobem prosejte do připravené našlehané hmoty a ingredience ještě promíchejte. Hotové těsto rovnoměrně vylijte na plech ideálně o velikosti 20×30 centimetrů. Těsto bude poměrně hutné, proto ho upravte silikonovou špachtlí. Poté pečte v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů. Z trouby vyndejte asi po 25 minutách a nechte venku vychladnout.
Nyní je správný čas připravit si jablka
Jablka bude třeba nastrouhat nahrubo na struhadle. Takto přichystané ovoce dejte na pánev, přidejte zbývající máslo a vařte na mírném ohni zhruba tři minuty. Poté nalijte do směsi dvě balení želé, dochutit můžete také citronem. Směs duste ještě pět minut, aby se práškové želé rozpustilo. Pak z plotny sundejte a obsah mírně ochlaďte. Získáte hustou směs želé a jablek, které je potřeba rovnoměrně rozetřít na vychlazený korpus. Třetinu sklenice čisté želatiny zahřejte ve vodě.
Smetanu si vyšlehejte a následně smíchejte s jogurtem, ideálně řeckým a přidejte také práškový cukr. Během míchání přidávejte také teplou želatinu. Nyní nastrouhejte čokoládu na struhadle nahrubo a špachtlí ji vmíchejte do krémové směsi. Hotový krém pak rovnoměrně rozetřete na vychlazené jablečné želé a koláč dejte chladit do lednice. Pak zřeďte poslední balíček želé s 400 mililitry vody. Až vám začne houstnout, nalijte na koláč. Pak opět vložte do lednice alespoň na hodinu.