To je důvod, proč rýže v restauraci vždy chutná lépe. Nyní mistr kuchař prozradil, jak ji udělat i doma

vaření rýže

Rýže je základní surovinou a oblíbenou přílohou v mnoha kuchyních po celém světě. Její příprava však vždycky nemusí vyjít podle našich představ. Jak uvařit tu nejlepší rýži?

Přestože vaření rýže může být zdánlivě jednoduché, dosažení dokonale uvařených, nelepivých a nadýchaných zrn, může být někdy výzvou. Také se vám stalo, že se vám jednou rýže povede a je chutná, ale při stejném postupu se vám podruhé už stejně dobře nepovede? Jaké faktory vstupují do hry a jaký postup vaření rýže zvolit, aby byl výsledek co nejlepší?

Výběr správné rýže

Základem výjimečného rýžového pokrmu je správná volba odrůdy rýže. Různé druhy rýže mají odlišnou konzistenci, chuť i čas vaření. Krátkozrnná rýže, jako je Arborio, je ideální pro krémová rizota nebo sushi, zatímco dlouhozrnné odrůdy, jako je Basmati nebo jasmínová rýže, se skvěle hodí ke smaženým pokrmům. Pro každý recept tak vyberte správnou odrůdu rýže.

Důkladné opláchnutí

Důkladné propláchnutí rýže je nezbytný krok, který byste neměli nikdy opomenut. Vložte rýži do jemného sítka a oplachujte ji pod tekoucí studenou vodou, dokud z ní nepoteče čistá voda. Tento proces odstraňuje přebytečný škrob, který způsobuje onu nechtěnou lepkavost rýže. Důkladným propláchnutím se také zbavíte všech případných nečistot.

Chyba, kterou dělá naprosto každý: Toto nikdy nedělejte při vaření rýže

Poměry a měření

Dosáhnout dokonale uvařené rýže závisí i na správném poměru rýže a vody. Zatímco standardní poměr je obvykle 1 šálek rýže na 2 šálky vody, může se lišit v závislosti na druhu rýže. Dodržujte proto pokyny na obalu a pamatujte si, že je lepší použít více vody, než méně, protože potom tolik nehrozí její připálení.

druhy rýže

Dvě techniky vaření

Rýži můžete v zásadě připravovat dvěma způsoby. První a u nás rozhodně rozšířenější technika spočívá v absorpci vody. Tedy dáte vařit rýži s vodou v uvedeném poměru. Jakmile začne vřít, stáhnete plamen na minimum a přikryjete rýži poklicí. Během vaření se většina vody odpaří a rýži tak můžete rovnou nakládat na talíř. Druhý způsob je, uvařit rýži ve velkém množství vody, podobně jako těstoviny a přebytečnou vodu po uvaření slít.

Osvědčený postup

Připravte si požadované množství rýže a nechte ji několik hodin ponořenou ve vodě. Toto odmočení mimo jiné zajistí, že rýže bude lépe stravitelná. Poté ji důkladně propláchněte přes cedník, přidejte 5x více vody a dejte vařit. Jakmile se voda začne vařit, stáhněte teplotu a přikryjte hrnec poklicí. Vařte 10-15 minut a občas rýži promíchejte vidličkou. Po uvaření ji nechte ještě nejméně 5 minut přikrytou poklicí. Pára se rovnoměrně rozloží a rýže bude ještě nadýchanější.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*