Chyba, kterou dělá naprosto každý: Toto nikdy nedělejte při vaření rýže

Možná si myslíte, že na vaření rýže nic není, a ona je to vlastně i pravda. Ale tuto chybu dělá většina lidí a ani si to neuvědomují.

Rýže je příloha, která je aspoň jednou do týdne na talířích v každé domácnosti. A většina lidí také rýži před vařením propláchne. To vzniklo hned z několika důvodů. Propláchnutí totiž dokáže odstranit přebytečný škrob a zajistí tak, že se poté rýže neslepí. Ale existují i další chyby, kterých se dopouští snad každý.

Neznámý trik

Už bylo řečeno, že byste před vařením měli rýži vždy propláchnout a případně také nechat přes noc nasáknout, aby se arsen co nejvíce vyplavil. Většině lidí se zdá zcela přirozené vylít vodu použitou k čištění rýže do dřezu, ale věděli jste o tom, že je to opravdu velká chyba? Ve skutečnosti byste totiž měli dělat něco úplně jiného. Pro většinu lidí bude možná velmi překvapivé, že je to velmi účinný čistící prostředek.

Je to především díky tomu, že v této vodě je velké množství škrobu a tím se voda opět okyselí. Proto tuto vodu lze použít na vše od nádobí po čištění špinavých povrchů, kuchyňského vybavení a náčiní. Tuto vodu ale dejte do vzduchotěsné nádoby a do lednice, kde vydrží přibližně týden.

Dejte si pozor

Existuje ale několik věcí, na které byste si při používání této vody měli dát pozor. Vodu byste například neměli používat k čištění povrchů potřísněných mastnotou. Také používejte jen tu, kterou jste proplachovali bílou rýži, rozhodně se vyhněte dalším druhům rýže. Odpadní voda z rýže má také několik dalších chytrých funkcí. Mimo jiné může být účinný při růstu a kvetení květin. Tak co, vyzkoušíte to?