Jak skladovat kuře bez ledničky až 365 dní? Díky receptu našeho hospodského vydrží na poličce bez sebemenšího zkažení a bez éček i konzervantů

Není nic lepšího, než si moct dát na oběd lahodné kuřecí maso. A pokud si jej předem naložíte, můžete jej kdykoliv vytáhnout již ochucené a jen zpracovat. 

Konzumace kuřecího masa se v dnešních dnech více než vyplatí. Jeho největší výhodou je asi to, že je skvěle dostupné a navíc i za příznivé ceny. Připravit si jej můžete na spousty způsobů. Je jedno, jestli jej upečete, uvaříte, usmažíte a nebo rozmelete a uděláte z něj cokoliv, na co máte chuť. Dokonce máte i možnost si jej naložit a využít, kdykoliv bude potřeba.

Ingredience a postup přípravy masa

Budete potřebovat:

  • Čtyři středně velké cibule
  • Jeden svazek petrželky
  • Čtyři kila kuřecího masa
  • Pepř dle chuti a potřeby
  • Čtyři polévkové lžíce octa
  • Mletou papriku dle chuti
  • Čtyři polévkové lžičky soli
  • Hlubší mísu
  • Papírové utěrky
  • Nůž
  • Zavařovací sklenice
  • Hrnec

Nejprve se postarejte o to, aby kuřecí maso bylo řádně připravené na použití. To znamená jej důkladně umýt pod proudem vody a zbavit jej všech částí, které nemáte rádi. Jakmile to budete mít, musíte je nechat proschnout. Pomoci si můžete papírovými utěrkami, které jsou na tento úkon naprosto ideální, ale vystačíte si i s obyčejnými. No a při nejhorším nechejte maso proschnout na volno, ale to zabere nejdéle času.

Nyní můžete umyté a usušené kuřecí části vhodit do mísy. Je jen na vás, jaké části se rozhodnete naložit. Ať už to budou stehna, prsa či křidélka, výsledek bude vždy delikatesní a užitečný. Posypejte je solí i pepřem a samozřejmě nezapomeňte na červenou papriku. Je vlastně na vás, jaké koření zvolíte, pokud máte rádi ostřejší, tak se nebojte použít i trochu chilli.

Takto připravené kuře dlouho uchováte

Všechno dohromady promíchejte a přilijte ocet. Ještě jednou zamíchejte a ujistěte se, že se koření dostalo do všech částí masa. Takto připravené maso nechejte odležet a vrhněte se na přípravu zeleniny. Začněte cibulí, kterou musíte nejdříve oloupat a následně nakrájet na tenká kolečka. Poté si vezměte čerstvou petrželku, umyjte ji a nasekejte nadrobno. Vložte do druhé mísy a promíchejte.

Teď přichází ta nejjednodušší část, jediné, co vám totiž zbývá, je vzít si sklenice a touto směsí je naplnit. Do každé dejte nejprve pár koleček cibule a pár kousků petržele. Tímto vytvoříte základ, na který můžete následně pokládat kousky masa. Snažte se každou sklenici zaplnit na naprosté maximum, klidně i některé kousky decentně stlačte. Jestliže vám zbyde nějaká zelenina, dodejte ji postupně do každé sklenice.

 

Všechny pořádně zavíčkujte a a vložte do hrnce, na jehož dno dáte utěrku. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plyn a ponechejte ve vroucí vodě po dobu pěti hodin. Následně vyjměte, položte víčkem vzhůru nohama a nechejte vychladnout. Můžete konzumovat buďto ihned, nebo klidně až za půl roku. V chladu totiž naložené maso uchováte až po dobu jednoho roku.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]