Jak správně uvařit těstoviny? Vyhněte se chybě, kterou děláte celý život

Fotografie: Pixabay

Těstoviny jsou známé po celém světě. Nejvyhlášenější jsou samozřejmě v Itálii, kde se používají každý den. A nutno říci, že jsou to právě Italové, kteří je umí nejenom připravit na různé velmi chutné způsoby, ale jsou to také Italové, kteří i vědí, jak se těstoviny správně vaří. Mnoho lidí, kteří si chtějí takzvanou pastu uvařit, totiž dělají jednu celkem velkou chybu. Jakou? Možná ji děláte i vy! Podívejte se, jak by se měly vařit správně!

Po uvaření hned na talíř

Děláte to, že když jsou těstoviny uvařené, tak je následně proplachujete vodou? Tak se to rozhodně nedělá, jelikož voda z nich může odplavit mnoho chuti. Lidé to dělají proti, že si myslí, že se jim následně neslepí. To se ale děje hlavně u levných značek, jelikož kvalitní se nelepí ani bez propláchnutí. Správně je tedy slít uvařené těstoviny do cedníku a potom hned vložit na talíř, nebo třeba do hrnce s omáčkou.

Na talíř vždy až s omáčkou

Jak vypadá typické české jídlo s těstovinami? Dají se na talíř a na ně sen nalije omáčka. Takto by to však žádný Ital nejedl, jelikož je to špatně. Správný postup je ten, že uvařené těstoviny se v hrnci nebo jiné nádobě smíchají s omáčkou a až potom se servírují. Díky tomu je omáčka na všech těstovinách a žádné na talíři nejsou suché. To se podepíše na tom, že mají mnohem lepší chuť a také že se lépe jí. Nebo vám přijde normální složitě míchat špagety s omáčkou na talíři?

Trochu vody z těstovin si nechte

Nedělejte chybu v tom, že když těstoviny lijete do cedníku, že vylijete také všechnu vodu. Ideální je nechat si ji trochu v hrnci. Proč? Když dáte těstoviny do omáčky, tak do sebe mnoho tekutiny nasáknou a omáčka je příliš hustá. Právě vodou z těstovin dosáhnete opět požadované konzistence. Sice můžete využít běžnou vodu, ale ta nebude teplá a hlavně je bez chuti. Voda z těstovin je slaná a také lehce ochucená samotným vařením. Zkuste a uvidíte.

Na olej zapomeňte

Dáváte vařit vodu na těstoviny a přidáváte do ní trochu oleje? Je to zbytečné. A pokud jde o olej olivový, tak jde i o plýtvání, za které by vás Ital pokáral. Tento mýtus vznikl proto, že se prý těstoviny ve vodě s olejem nelepí. Jaká je ale realita? Když máte kvalitní těstoviny, olej nepotřebujete. A když je nemáte, stejně vám nepomůže. Takže staří jenom voda.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]