Jak svépomocí nabrousit nůž v mlýnku na maso: Bude tak ostrý, že rozemele i kosti

Fotografie: Freepik

Mlýnek na maso je šikovným pomocníkem v kuchyni. Pokud ho však používáme roky, bez údržby vnitřního nože bude mletí masa spíše noční můrou.

Možná ještě máte doma starý ruční mlýnek na maso po mamince nebo babičce. Pokud ho i používáte, je to skvělé. Nejenže tak ušetříte nějaké penízky, ale díky přídavným destičkám si můžete zvolit i požadovanou strukturu mletého masa. A právě na ostření nože z těchto mlýnků se zaměříme. U nových mlýnků nebo těch elektrických se vždy řiďte návodem.

Jak poznám, že je potřeba nůž nabrousit

Tupost nože většinou poznáte tak, že maso je nerovnoměrně pomleté a vytvářejí se v něm hrudky. Na nůž se také začnou namotávat masová vlákna, mletí bude pracnější a možná budete muset nůž očistit, abyste mohli pokračovat v mletí. Tupost také zjistíte prstem, když přejedete po čepelích nože. To ale dělejte opatrně, ať se neříznete.

Samotné broušení není až tak složité a zvládnete ho i v domácích podmínkách. Budete potřebovat jemný brusný papír zrnitosti 120. Hrubší nepoužívejte, není-li to nutné, kovový povrch by se mohl poškodit. Připravte si také nějakou opravdu rovnou plochu jako tabulku skla, plexiskla, dřevěnou desku apod. Na tuto základovou plochu přilepte oboustrannou lepicí páskou smirkový papír.

Jak brousit

Nůž je ve tvaru hvězdice a zpravidla má tři nebo čtyři čepele. Brousit budete každou zvlášť, a to z té strany, kde je čepel mírně zkosená. Vždy si nůž prohlédněte a ujasněte si, kterou plošku chcete brousit. Na smirkový papír stříkněte trochu obyčejné vody z rozprašovače. Přiložte broušenou čepel na brusný papír pod úhlem 45° a přejíždějte po smirkovém papíře nahoru a dolů.

Fotografie: Freepik

Úhel není striktně daný, záleží, jak moc je čepel zkosená. Jde o to, aby celá strana broušené čepele přiléhala rovnoměrně na smirkový papír. Průběžně opatrně zkoušejte prstem ostrost. Jste-li spokojeni, přejděte k broušení další čepele. Je to trošku jemná práce a je lepší mít rukavice, ať si nepoškrábete kůži o smirkový papír.

Broušení výměnných destiček

Kromě nože obsahuje mlýnek na maso i kulatou destičku s otvory, těch je k mlýnku zpravidla více a vyměňují se podle požadované struktury mletého masa. Po čase se na nich také vytvoří škrábance a nerovnosti, které zabraňují perfektnímu mletí. Proto destičky také z obou stran přebruste na brusném papíře. Položte je celou plochou na papír a krouživými pohyby se snažte zbrousit drobné výstupky a nerovnosti.

Fotografie: Freepik

A máte hotovo. Uvidíte, že mletí masa s naostřeným nožem je něco úplně jiného. Aby nůž vydržel co nejdéle ostrý, po každém mletí ho důkladně omyjte mýdlovou vodou a perfektně vytřete do sucha, aby neměla rez šanci nůž poškodit. Také nepoužívejte žádné agresivní přípravky ani hrubé houbičky nebo drátěnku, aby se kovový povrch nenarušil.

Zdroj: Grindily