Doma nabrousíme nůžky do stavu nového kusu. Během 2 minut jsou ostré jako břitva

Fotografie: Pxhere

Stejně jako každý jiný nástroj vybavený čepelí se i nůžky časem otupují. Rozhodně to však neznamená, že by bylo potřeba je hned vyhodit a zakoupit nové. Našli jsme domácí způsoby, díky nimž je uvedete do stavu nového kusu, ostré jako břitva.

Dají se nabrousit buď u profesionála, nebo za asistence několika předmětů, které máte pravděpodobně doma. Používání tupých nůžek je totiž vždycky otravné, navíc může být i nebezpečné. Stříhání i těch nejjednodušších věcí bývá velmi frustrující, materiál spíše poškodí. Po seznámení s následujícím seznamem už pravděpodobně tento problém nikdy nebudete muset opět řešit. Základem jsou 3 extrémně jednoduché způsoby. Osobně jsme je v redakci vyzkoušeli a nezabrali nám více než 2 minuty.

Hliníková fólie

Z role alobalu odtrhněte asi 40 centimetrů fólie. Několikrát ji přeložte, abyste získali silnější vrstvu. Začněte ji podélně stříhat na co nejužší proužky – čím déle stříháte, tím lepší ostří získáte. Snažte se také udělat co nejvíce řezů v poměrně krátkém čase. Právě alobal je pro nůžky natolik specifická surovina, že kontakt s ním je krásně nabrousí.

Už po krátkém stříhání byste měli efekt jasně pocítit. Nejste-li však s efektem stále spokojeni, jednoduše pokračujte dále stejným způsobem. Jakmile budete hotovi, nůžky opláchněte pod teplou vodou a následně je otřete do sucha měkkým hadříkem.

Kouzlo smirkového papíru

Nejlepším typem je brusný papír se zrnitostí 200–150. Nůžky sice nabrousíte i s kterýmkoli jiným, výsledek však může být o něco horší. Nejdříve smirkový papír přehněte napůl, aby vám brusná vrstva zůstala venku. Teď už ho můžete začít stříhat na proužky, stejně jako předtím u alobalu. Ujistěte se také, že stříháte co nejdelší plochou nůžek, od základny až ke špičce. Už za krátkou dobu (několik proužků) byste měli pocítit, že jsou čepele ostřejší. Teď už jen nůžky opláchněte od zbytků a osušte hadříkem.

prázdný šálek
Fotografie: Pixabay

Ostření na dnu šálku na kávu

Toto může ve srovnání s předchozími metodami znít podivně, opravdu to ale přináší výsledky. Jednoduše vezměte starý hrnek a otočte ho dnem vzhůru. Poté začněte krouživými pohyby přejíždět každou z čepelí po hrubé části dna. Celé to vyžaduje trochu cviku hlavně v pohybech. Současně tento postup nepřináší tak dobré výsledky jako alobal nebo smirkový papír. Stačí ovšem pár minut správného kroužení a nůžky budou opět hezky ostré.

Zdroj: Genialne

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*