Používáte stále klasický manuální mlýnek na maso? Poradíme vám, jak jeho části dobře naostřit

Fotografie: ImgurPhotos

V dnešní moderní době už málokdo používá starý ruční mlýnek na maso. Přitom ještě před několika lety byl tento způsob mletí masa vlastně velmi frekventovaný. Dnes již mnoho lidí dává přednost tomu, že si mleté maso koupí hotové. Nedostatek času se tak v domácnostech projevuje i v tomto ohledu. Přesto všechno se najdou hospodyňky, které klasický kovový mlýnek na maso doma mají. Jak se o ně správně starat?

Fotografie: ImgurPhotos

Ostření ručního mlýnku na maso

Abyste měli stále kvalitně namleté maso, je potřeba jednotlivé součásti mlýnku dobře naostřit. Ostřit je potřeba čas od času samotný nůž se čtyřmi lopatkami, který při otáčení rotuje a také mřížku, přes kterou mleté maso prostupuje do mísy. Zde je postup krok za krokem:

  • Nejprve si sežeňte brusný papír s označením P320, tedy jemnozrnný.
  • Ten položte na zcela rovný povrch skla, nebo stolu.
  • Pak si k ruce vezměte nůž se čtyřmi lopatkami, položte na smirkový papír, stiskněte uprostřed prstem a otáčejte jím kolem dokola. Rotačními pohyby nůž naostříte.
  • Stejným způsobem naostřete i mřížku, kterou se protlačuje maso.
Fotografie: ImgurPhotos
  • Nakonec jen součástky mlýnku důkladně omyjte teplou vodou a použijte ke svému účelu.

Jaké další metody ostření je možné použít?

Pokud nemáte doma k dispozici brusný papír, můžete použít například brusný kámen. Ten by měl být o průměru asi 18 centimetrů a zrnitosti 40 až 60 mikronů.

Před ostřením povrch brusného kamene navlhčete vodou a nůž i mřížku natřete trochou slunečnicového oleje. Následně příslušnou součástkou mlýnku pohybujte ideálně ve směru hodinových ručiček, abyste docílili kvalitního naostření. Možností je pak i elektrická bruska, která je spíš určená profesionálům.

Proto se tento způsob ostření laikům raději nedoporučuje, aby nedošlo k poškození povrchu nože a mřížky, či dokonce k poranění prstů. S jednotlivými díly mlýnku na maso můžete samozřejmě zajít i k odborníkovi, který za poplatek vše potřebné profesionálně naostří.

Důležitá je i pravidelná údržba mlýnku na maso

Po každém mletí masa byste měli mlýnek celý rozmontovat a důkladně jeho součástky omýt teplou vodou. Pak je důležité jednotlivé díly důkladně usušit a uložit na suché místo, aby nedocházelo ke korodování. Vhodné je rovněž nůž s lopatkami a mřížku natřít olivovým nebo slunečnicovým olejem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]