Jak nabrousit nůžky pomocí alobalu. Ostré jako břitva za pár minut

Fotografie: Christos Vittoratos / Creative Commons / Attribution 2.0

Nůžky jsou nepostradatelnou pomůckou prakticky kdekoli. V práci, domácnosti, dílně i v garáži. O to horší je, když jen mačkají papír a nic neustřihnou.

Jak v takové situaci postupovat? Tupé nůžky rozhodně nevyhazujte, i když budete nejspíš v pokušení tak učinit. Dají se totiž celkem bez problémů nabrousit pomocí smirkového papíru nebo kusu alobalu. Za chvilku tak budete mít nůžky opět ostré a připravené na jakoukoli akci. Základní pomůcky najdete v každé kuchyni, ty pokročilejší v dílně, sklepě nebo garáži. Jak tedy konkrétně vrátit dvojici čepelí původní kondici a nemuset kupovat nové?

Broušení nůžek pomocí alobalu

Ustřihněte nebo uřízněte pruh alobalu široký asi 30 cm. Několikrát ho přehněte tak, aby vám vznikl silnější čtverec se stranou odpovídající délce čepele. Můžete využít i použité kusy alobalu, které nejsou moc špinavé. Využití jednoho kusu víckrát je šetrné k životnímu prostředí i vaší peněžence. Takto připravený kus pak pomalu stříhejte na tenké proužky, na šířce celkem nezáleží. Ale čím víckrát můžete stříhnout, tím lépe.

Je ale podstatné, abyste na jeden střih projeli vždycky celou dráhu, tedy obě čepele od začátku do konce. Tím totiž dosáhnete rovnoměrného broušení a nic nevynecháte. Nastříhejte takto aspoň 6–10 kousků. Poté na normálním papíře zkontrolujte novou kondici obou břitů. V případě potřeby postup ještě zopakujte, až dosáhnete vytouženého stavu. Tento způsob je jeden z nejjednodušších. Rozhodně se však nejedná o jedinou metodu, jak nůžkám navrátit ostrost.

Další způsoby domácího broušení

V domácích podmínkách lze nůžky nabrousit i brouskem na nože. V takovém případě ale nůžky předem rozdělte a každou jejich část nabruste zvlášť. V opačném případě se vám těžko podaří nabrousit je rovnoměrně a celé. Existuje i speciální brousek na nůžky. Tehdy není nutné je rozšroubovat, jedná se však o větší finanční investici. Podobně jako alobal lze použít i kousek klasického smirkového papíru.

Detail nůžek
Fotografie: Pixabay

Na rozdíl od fólie ho stačí přeložit jen jednou – hladkou stranou k sobě. Smirek tak bude na obou stranách a brousíte obě čepele nůžek najednou. Opět pak stříhejte tenké proužky a průběžně kondici testujte na papíru či podobném materiálu. Takto lze spolehlivě nabrousit běžné kancelářské nůžky, ty na papír, látku nebo i malé kosmetické. Na větší typy poslouží karborundové kotoučky do vrtačky či další pomůcky. S každým se pak pracuje trochu jinak.

Do speciálních se sami nepouštějte

Hlavně u profesionálních nebo jakkoli jinak speciálních nůžek se však obracejte spíše na odborníky. Ani toto řemeslo naštěstí ještě nevymřelo a určitě tak najdete dostatek kvalitních brusičů, kteří vám s nabroušením nůžek pomohou.

Zdroj: Xitrosti