Zvláště vynikajícími sladkostí disponují Francouzi. Pokud se vám nechce do pracné výroby croissantů, existuje za ně důstojná náhrada ve formě římských housek „Maritozzi“.
Maritozzi jsou tradičním italským dezertem pocházejícím z Říma. Nevěsty ho obvykle pečou svým snoubencům, aby si nedůvěřiví jinoši byli jisti kvalitou budoucího manželství. Pravda, ono to nejspíš nikdy nebude úplně ono a bez mráčků. Tento moučník však ukazuje, že aspoň v kuchyni budou muži naprosto v pohodě. Ne, manželství je stále krásná věc, takže tohle berte s nadsázkou. A pokud vám je nějaká dáma udělá, zpozorněte. Třeba na vás má vážnější zálusk.
Ingredience do housek
- 420 gramů celozrnné mouky
- 130 ml mléka
- 70 gramů cukru
- 2 gramy soli
- 50 ml vody
- 2 vejce
- 60 gramů másla
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 10 gramů droždí
- 300 ml šlehačky
Nadýchaná hrníčková buchta za 33 Kč. Praktické servírování a chuť luxusních cukráren si zamiluje celá rodina
Postup
- Smíchejte mléko a čerstvé droždí. Do směsi pak přidejte 1 polévkovou lžíci mouky. Během míchání přidejte další 3 polévkové lžíce. Vše pak znovu dobře promíchejte a nechte stát hodinu na teplém místě.
- Rozklepněte vajíčko, předejde zbývající cukr a také vanilkový extrakt. Vše osolte, přidejte zbytek mouky, promíchejte veškeré přísady stěrkou a dejte si záležet.
- Pak přidejte měkké máslo a rukama vypracujte těsto. Z něj vytvarujete několik koulí. V nádobě je zakryjte folií a nechte minimálně 2x vykynout.
- Kromě již použitých přísad dávají italské ženy do těsta ještě dle potřeby sušené ovoce, případně kandované. Je však na místě poznamenat, že bez obojího je těsno ve výsledku mnohem křehčí.
- Nakynuté těsto vyválejte do tvaru klobásy a rozdělte na středně veliké kuličky. Pak je dejte na plech na pečení a nechte i něco stranou na další vykynutí.
- Housky poté vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia, nechte péct cca 15 minut. Bochánky pak nechte vychladnout, udělejte podélný řez a naplňte ho šlehačkou.
Napište komentář