Jak udělat ten nejlepší nadýchaný koláč s ovocnou náplní

Tento nadýchaný koláč s ovocnými plody vás potěší hlavně svou šťavnatou a voňavou náplní. Navíc vás určitě potěší i fakt, že jej máte do méně jak hodiny hotový.

Ať už máte jen chuť na něco sladkého či chcete potěšit své blízké, tento koláč bude mít vždy úspěch. Zvláště v těchto letních měsících je výhodný tím, že není vůbec těžký na žaludek a každé sousto vás osvěží plnou dávkou ovocných plodů. Pokud vám tedy má přijít návštěva a vy nevíte, co byste nabídli, zkuste tento recept. Jeho další výhodou mimo jiné je, že jej zvládne naprosto každý.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • 350 gramů pšeničné mouky
  • 500 gramů rybízu
  • 500 gramů jahod
  • 20 gramů mandlí
  • 150 gramů moučkového cukru
  • Jedno vejce
  • Půl lžičky vanilkového cukru
  • 230 gramů másla
  • Dvě lžičky hnědého cukru
  • Šlehač
  • Hrnec
  • Sítko
  • Mísu
  • Formu na koláč
  • Pečící papír
  • Fazole
  • Potravinovou fólii

Jako první dejte do mísy máslo, žloutek, 50 gramů moučkového cukru, polovinu vanilkového cukru a mouku. Vše společně vyšlehejte, dokud vám nevznikne drobenka. Jakmile to budete mít, tak ze směsi uhněťte těsto a následně jej rozdělte na tři stejné části. Ty spojte, zakryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na 30 minut do ledničky.

Mezitím si můžete připravit ovocnou náplň se sirupem. Omyjte si rybíz a jahody a ty následně nakrájejte na polovinu a poté na čtvrtiny. Následně je vložte do hrnce a přidejte k nim již zmíněný rybíz, hnědý cukr a zbytek vanilkového cukru. Následně je pomalu zahřívejte, dokud nezačne rybíz vařit. Použijte síto na scezení, abyste oddělili ovoce od sirupu. Ten si uložte do misky, do které jste cedili.

Lahodný zákusek na parné léto

Nyní můžete vzít těsto a rozválet jej na půl centimetru silnou vrstvu. Přeneste ho do formy na koláč a vytvarujte vyvýšené okraje. Pro jistotu proveďte několik vpichů do těsta ještě před tím, než jej dáte péct. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a mezitím těsto zakryjte pečícím papírem, do kterého nasypejte fazole, aby vám vyvýšené kraje držely.

Pečte jej okolo 10 až 15 minut, následně z něj pečící papír i s fazolemi sundejte a pečte dalších 7 až 10 minut. Poté formu vytáhněte a těsto posypejte mletými mandlemi, potřete jej ovocnou náplní a zalijte třemi lžícemi sirupu. Vezměte si menší část těsta, rozválejte ji na tenko a nakrájejte několik čtverečků, které na náplň položte.

Nemusí to mít nějaký řád, o mnoho lépe bude vypadat, když budou kostičky těsta poskládány náhodně, skoro až chaoticky. Poté už jen vyšlehejte bílky a potřete je s nimi. Udělejte si směs ze skořice a moučkového cukru a s tou koláč završte. Okraje hotového těsta zakryjte a dejte péct na dalších 20 až 25 minut. Podávat jej můžete s kuličkami ze zmrzliny nebo třeba sirupem, který vám zbyl.  Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]