Snad každý z nás se alespoň jednou ocitl v situaci, kdy si v obchodě omylem pořídil „máslo“, které však s pravým máslem mělo jen pramálo společného.
Je velmi snadné se zmýlit, protože výrobci náhražek často zvolí obal, který napodobuje vzhled klasického másla – mají podobný tvar, typ obalu a na etiketách se objevují krávy nebo obrázek máslové hoblinky. Většina másel běžně dostupných na českém trhu obsahuje 82 až 86 % mléčného tuku, což je výrazně nad zákonem stanoveným minimem a zajišťuje krémovou chuť a typickou konzistenci, kterou u náhražek nenajdete.
Co dělá máslo skutečným máslem
Podle české legislativy smí být za máslo označován pouze výrobek, který obsahuje nejméně 80 % mléčného tuku. Kromě toho může obsahovat pouze 16 % vody a maximálně 2 % tzv. tukuprosté mléčné sušiny. Pravé máslo se podle webu Vitalia vyrábí výhradně z mléčného tuku, a proto je zcela přírodní – nesmí obsahovat žádná barviva, konzervanty, stabilizátory, zahušťovadla, zvýrazňovače chuti ani antioxidanty nebo jiná „éčka“.
V obchodech se můžeme setkat i s variantami másla, které mají nižší obsah mléčného tuku, a jsou proto levnější. Na jejich obalu musí být vždy uvedeno, že jde o máslo s nižším obsahem tuku. Takové máslo může být tříčtvrtětučné (obsah tuku 60–62 %) nebo polotučné (39–41 % tuku). Ačkoliv tato másla neobsahují rostlinné tuky, podle webu RadímeJak v nich mohou být přítomna některá „éčka“, což je nutné brát v úvahu.
Prodejci baleného masa využívají nekalých praktik, o kterých 99 % Čechů neví. Takto otestujete kvalitu
Různé druhy másla podle obsahu tuku
Dalším možným označením na obalu másla je „čerstvé“ nebo „stolní“. Čerstvé máslo smí být prodáváno nejvýše 20 dní od data výroby a musí být uchováváno při teplotě do 8 °C, vysvětluje web AkademieKvality. Naproti tomu stolní máslo má delší trvanlivost – může být skladováno při chladírenských či mrazírenských teplotách až po dobu jednoho roku.
Na rozdíl od másla obsahují směsné tuky i rostlinné oleje a další přísady, které jsou pro pravé máslo nepřípustné. Z důvodu vyššího podílu vody je potřeba jejich trvanlivost zajistit pomocí stabilizátorů, emulgátorů či antioxidantů. Na obalu takového produktu by měl být vždy uveden nápis „směsný tuk“, což je základní indikátor, že nejde o pravé máslo. Můžete si ale také zkusit poctivé máslo vyrobit doma, postup jsme na SvětěKreativity již dříve popisovali.
Napište komentář