Vaření rýže můžete snadno dovést k dokonalosti několika kroky. Kromě toho je ale dobré dát si pozor na některá nebezpečí, která s sebou konzumace rýže může přinášet.
Zařazení rýže do jídelníčku je rozhodně dobrý nápad. Jako první jej dostali Číňané od Perlové řeky, kteří zušlechtili divokou rýži už téměř před 14 tisíci lety. Od té doby se rozšířila po celém světě a není divu. Vždyť její příprava je neuvěřitelně jednoduchá a navíc obsahuje spoustu vlákniny, která zasytí i při minimálním obsahu kalorií. Navzdory snadné přípravě však existují způsoby, jak ji udělat ještě lepší.
Vaření rýže není raketová věda
Ve skutečnosti je vaření rýže docela snadné a nevyžaduje ani příliš vaší pozornosti. Stačí správně odměřit poměr vody a rýže, přiklopit hrnec a počkat, až voda úplně zmizí. A to je celé kouzlo. Kromě toho jsou ale ještě další možnosti, jak ovlivnit chuť a konzistenci rýže.
- Solte rýži namísto vody
To vás možná ještě nenapadlo, ale abyste docílili rovnoměrného osolení uvařené rýže, je vhodné ji nasypat do kastrůlku a sůl nasypat k ní. Nasucho je promíchejte a teprve potom přidejte vodu. Díky tomu se každé zrníčko rýže obalí solí stejně a už nikdy nebudete muset řešit, že levá půlka kastrolu je slanější než pravá.
- Proplachovat? Jak kdy!
Otázka proplachování nemá jednoznačnou odpověď. Záleží na tom, jakou konzistenci rýže byste rádi získali. Pokud chcete krásně oddělená zrníčka, která se k sobě nelepí, pak rýži určitě propláchněte a klidně ji nechte pár minut ve vodě odstát. Jestliže byste rádi připravili rýži na thajský způsob, tedy poněkud lepivější, pak ji neproplachujte a uvařte ji tak, jak je.
- Ochucená rýže?
Pokud byste rádi rýži dodali nějakou tu příchuť navíc, můžete experimentovat s tím, v čem ji budete vařit. Každá rýže má svá specifika a kupříkladu rýže Arborio se vaří ve vývaru, víně nebo mléce. Není ale důvod, proč totéž nevyzkoušet i s vaší obyčejnou domácí rýží. Navíc mimo mléka klasického můžete vyzkoušet třeba mléko kokosové nebo mandlové. Zkuste experimentovat.
Varný sáček není řešení
V dobách nedávno minulých se rozšířila obliba rýže ve varných sáčcích. Zdálo se, že její příprava je díky nim jednodušší a nedá se pokazit. Nejenže to není pravda, ale navíc může být konzumace takovéto rýže nebezpečná pro lidské zdraví. Varné sáčky jsou totiž vyrobené z plastu, který obsahuje látku zvanou bisfenol A, známý též pod zkratkou BPA. Tato látka se během procesu zahřívání uvolňuje a přechází do ohřívaného jídla a pak i do těla.
Čím déle se rýže v sáčku vaří, tím více BPA se z něho uvolní. Dlouhodobé vystavení organismu bisfenolu A se projevuje narušením činnosti endokrinního systému, tedy žláz vylučujících hormony. To se projevuje na zhoršení všech tělesných funkcí od psychiky přes metabolismus až po sexuální funkce. A to je celkem dobrý důvod, proč se rýži ve varných sáčcích raději vyhnout. Přitom její vaření v nich není o nic snazší než bez sáčků, možná je tomu právě naopak.
Rýži raději nejezte denně
Rýže je specifická tím, že se na jejím povrchu i uvnitř zrn mohou objevovat cizorodé a velmi toxické látky. Obsah nebezpečných látek je v komerčních produktech pravidelně testován a přísně omezen nízkými limity, nicméně stále tyto látky obsahují. Nejčastěji se zde objevuje jedovatý arzen a různé další karcinogeny.
Jejich obsah v rýži je velmi nízký, ale pokud jí budete jíst denně více než 6 porcí a budete to tak dělat dlouhodobě, můžete se snadno dostat i na zdraví nebezpečné dávky. Je nutné si navíc uvědomit, že arzen neobsahuje jen rýže, ale i další druhy obilovin. Pokud jsou navíc neloupané, obsah jedovatých látek může být ještě vyšší.