Tyto delikátní cuketové řízky vám nedají spát a jsou hotové za 10 minut. Manžel je chce pořád

Cuketa se hojně vyskytuje na našich zahradách v letních měsících, přesto ji i nyní můžeme najít uloženou ve sklepě. Existuje několik snadných receptů, jak ji zpracovat.

 Obecně se neřadí mezi moc oblíbené druhy zeleniny a to hlavně proto, že její chuť není nijak výrazná. Cukety je velmi bohatou potravinou hlavně na vodu, málokoho by ale napadlo, že se z ní dají připravit chutné řízky. Zeleninové řízky se v českých kuchyních těší čím dál tím větší oblibě, jedny takové si můžeme připravit právě z cukety.

Ingredience potřebné na přípravu cuketových řízků:

  • 100 gramů rýže
  • lžička soli
  • 2 středně velké cukety
  • cibule
  • 2 vejce
  • mletá červená paprika
  • feferonka
  • 20 gramů mouky

Příprava řízků z cukety a rýže

Jako první je zapotřebí si dát uvařit rýži. V tomto případě postupujeme přesně tak, jak je uvedeno na jejím obale. Během toho, co se nám bude rýže vařit, zbavíme cukety stopek jejich okrajů a oloupeme je. Následně je zapotřebí je nastrouhat, k tomu nám poslouží hrubé struhadlo. Cuketu přemístíme do hluboké mísy, kde ji také důkladně osolíme. Odložíme stranou na 15 minut.

Zeleninové řízky

Sůl udělá s cuketou svoji práci, je to nezbytný krok

Během těchto 15 minut se nám sůl postará o to, že cuketa pustí svoji přebytečnou vodu. Než k tomu dojde, nakájíme si na malé kostičky cibuli, kterou dozlatova osmažíme na malém množství oleje. Hotovou rýži opláchneme pod vodou a v misce smícháme s cuketou, ze které jsme předem odstranili puštěnou vodu. Do této směsi přidáme také osmaženou cibuli.

mleté maso a cukety

Z mletého masa a cukety už nedělám nic jiného. Pomocí levných ingrediencí připravím 5hvězdičkovou večeři

Zeleninové řízky

Postupujeme stejně jako u obyčejných řízků

Připravíme si k ruce misku s vejcem a misku s hladkou moukou. Do misky s vajíčkem přidáme mletou papriku a feferonku. Díky tomu získají výsledné řízky mírně pikantní chuť. Obě misky přidáme k cuketě a promícháme. Z výsledné směsi tvoříme řízky, které postupně smažíme na malém množství oleje z obou stran. Hotové řízky můžeme podávat s klasickou přílohou, hodí se k nim ale také zakysaná smetana nebo česneková omáčka.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*