Japonský vaječný koláč je pochoutkou, kterou zvládnou i Češi

Pokud máte rádi sladké a chtěli byste si upéct něco neobvyklého, pak zkuste tento sladký japonský vaječný koláč, který je populární obzvlášť v Tchaj-wanu. Jeho původ je možné ale hledat v dalekém Japonsku, kde se ve velkém i prodává. Peče se ve vodní lázni a je velice jemný a vláčný. Ideální na snídani, nebo k odpolední kávě.

Co potřebujete k přípravě japonského vaječného koláče

Než se pustíte do pečení, připravte si tyto nezbytné ingredience:

  • 100 gramů polohrubé pšeničné mouky
  • 100 gramů másla
  • 100 mililitrů mléka
  • 100 gramů krystalového cukru

Také budete potřebovat 6 vajec a vanilkový extrakt. Tohle množství surovin vám vystačí na koláč o průměru zhruba 18 centimetrů.

Jak postupovat při přípravě japonského koláče

Žloutky oddělte od bílků a z nich vyšlehejte tuhý sníh. Do hlubší mísy pak prosejte polohrubou mouku přes jemné sítko. V malém rendlíku zahřejte mléko a vložte do něj máslo. Nechte zcela rozpustit a promíchejte. Až bude směs propojená, odstavte z plotny a vlijte ještě teplé do mísy k polohrubé mouce. Metličkou propojte všechny suroviny. Po jednom přidávejte následně vaječné žloutky a stále míchejte. Až vytvoříte husté těsto, přisypte i cukr, posléze přesuňte do směsi sníh z bílků a jemně zašlehejte. Nakonec přidejte ještě vanilkovou esenci a máte těsto připravené k pečení. K ruce si vezměte plech o průměru asi 18 centimetrů a vypodložte jej pečícím papírem. Těsto do něj pak přelijte a rovnoměrně rozprostřete.

Fáze pečení ve vodní lázni

Pekáček pak dejte ještě do jednoho většího plechu, který naplňte čistou vodou, abyste vytvořili vodní lázeň. Pak dejte těsto do trouby na zhruba 65 až 70 minut a pečte při teplotě 150 stupňů Celsia. Těsto by mělo dobře vyběhnout i bez použití kypřícího prášku a bude jemné a vláčné. Na povrchu pak korpus pěkně zezlátne.

Servírování japonského koláče

Tento lahodný koláč je sám o sobě velice chutný a nepotřebuje žádné speciální úpravy, ale kdybyste přeci jen po nich zatoužili, můžete na závěr zákusek zaprášit moučkovým cukrem, nebo potřít oblíbeným džemem, nebo marmeládou a posypat oříšky, nebo kokosem. Výborně se bude hodit i čokoládová polevy, zvlášť pro milovníky všeho čokoládového. Skvěle se tento korpus hodí i na přípravu různých dortů na oslavy. Plnit jej můžete krémy dle libosti. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]