Hořčík se podílí na řadě biochemických reakcí v našem těle. Je pro nás důležitý, a proto bychom neměli ignorovat příznaky, kterými nám naše tělo dává najevo jeho nedostatek.
Jelikož je hořčík potřebný pro velké množství reakcí v našem těle, dá se říci, že je pro nás životně důležitý. Měli bychom si proto dát pozor na to, aby jeho příjem byl dostatečný. Zásadně se totiž podílí na svalové činnosti, bez něho bychom nebyli schopni naše svaly ovládat. To platí například i o svalu srdečním.
Zcela jasné příznaky hypomagnezémie a hypermagnezémie
Nedostatek hořčíku v našem těle může být způsoben mnoha důvody. Patří sem jeho nedostatečný příjem, špatná absorpce, zvýšené vylučování, ale také období těhotenství a kojení. Příznaky, které bychom rozhodně neměli ignorovat, jsou únava a nedostatek energie, časté svalové křeče bez předchozí aktivity, bolesti hlavy, opakující se migrény, nespavost, zvýšená hladina stresu, nepravidelný srdeční cyklus, citlivost na hluk, zácpa nebo extrémně vysoký tlak. Často jsme také náchylní ke vzniku zlomenin.
Ani opačná situace, kdy je v našem těle nadměrné množství hořčíku, ale pro nás není prospěšná. Nadbytek hořčíku způsobuje hlavně konzumace léků s jeho vysokým obsahem, dehydratace, metastáze nebo selhání ledvin. Mezi nejčastější příznaky se řadí zvracení, nevolnost, únava, celková tělesná slabost, snížená schopnost reflexních odpovědí a nakonec i srdeční selhání.
Kde všude ho můžeme hledat
Pokud u sebe pozorujeme některé z příznaků nedostatku hořčíku, je zapotřebí začít vyhledávat potraviny, které ho obsahují. Hlavním zdrojem je listová zelenina, ořechy a bílkoviny, a to převážně živočišného původu. Jednoduchým způsobem doplnění hořčíku jsou také speciální vody, které ho obsahují ve zvýšeném množství.
Pokud by jeho hladina v našem těle byla opravdu nízká, po konzultaci s ošetřujícím lékařem a absolvování potřebných vyšetření je možné nasadit perorálně podávaný uhličitan hořečnatý.
Světová zdravotnická organizace na základě studií došla k tomu, že více náchylní k nedostatku hořčíku v těle jsou muži ve věku nad 70 let. Často se ale projevy jeho nedostatku vyskytují také u dívek v období dospívání. Oběma věkovým skupinám se doporučuje konzumace dostatečného množství mandlí, sezamových a slunečnicových semínek, banánů, tofu a odstředěného mléka.
Zdroj: Healthline