Mleté maso lze připravovat na několik způsobů, které jsou oblíbené po celém světě. Vedle klasické sekané či burgeru, holandského řízku apod. je možné si s jídlem z mletého masa poměrně dobře vyhrát a vytvářet z něj různá jídla v kombinaci s velmi variabilní náplní. Prostřednictvím následujícího receptu si můžete z mletého masa připravit výborné masové válečky plněné kyselým zelím, které jsou jednoduché a skvělé například jako večeře.
Ingredience a příprava masových válečků plněných kyselým zelím
Postup přípravy masových válečků vyžaduje vytvoření masové směsi a náplně a vyžaduje tyto ingredience:
Masová směs:
- mleté maso (vepřové nebo směs) – 500 g
- cibule – dle objemu
- sůl – dle chutí
- mletý koriandr – dle chuti
- strouhanka – 2-3 polévkové lžíce
Náplň:
- zelí – ½ hlávky
- sladká červená paprika – ½ ks
- cibule – dle objemu
- čerstvé bylinky (zelená petrželka) – dle chuti
- olej
Příloha:
- brambory – 5-6 ks
- čerstvé bylinky (zelená petrželka) – dle chuti
- sůl a pepř – dle chuti
- česnek – 2-3 stroužky
- olej – 3-4 lžíce
Příprava masových válečků
Postup přípravy se skládá z následujících kroků:
- Připravte si ingredience na masovou směs.
- Nastrouhejte cibuli na velkém struhadle a dejte ji do hluboké mísy.
- Přidejte strouhanku a promíchejte.
- Nechte 5 minut stát a přidejte mleté maso, sůl a mletý koriandr.
- Důkladně promíchejte a nechte směs v chladu.
- Připravte si ingredience na náplň.
- Nakrájejte cibuli na tenké měsíčky a osmažte je na oleji, dokud nezměkne a nezezlátne.
- Zelí nakrájejte nadrobno a sladkou papriku na kostičky.
- Osmažte zelí s paprikou v hluboké pánvi na prudkém ohni a za stálého míchání je osmahněte, dokud nezměknou.
- Přidejte bylinky, sůl a pepř a nechte vychladnout.
- Rozdělte si masovou směs na 8 dílů a vytvarujte je do kuličky.
- Kuličky umístěte na kus potravinářské a prsty je roztlačte do čtverce.
- Na každý čtverec naneste 1-2 lžíce náplně – vždy na jeden kraj.
- Pomoví fólie stočte do válečku a zalepte konce.
- Válečky pak můžete buď osmažit na oleji, nebo je nechat upéct společně bramborami nakrájenými na plátky, které se dochutí solí, pepřem, lisovaným česnekem, bylinkami a pokapanými olejem.
Při přípravě v troubě stačí válečky poskládat na připravené brambory a a péct v troubě předehřáté na 180-200 °C.
Dobrou chuť.