Občas každého honí mlsná, kdy neví, co by si tak dobrého dal na zub. Je proto dobré mít v záloze jednoduchý recept na čokoládový dort, jehož příprava je snadná.
Na upečení dortu s čokoládou je zapotřebí jen minimum ingrediencí. Přitom hotovým výrobkem je možné pohostit i společnost, nebo ho nabídnout jako sladkost po nedělním obědě. Kdo špatně tráví laktózu, může polotučné mléko nahradit rostlinným, které nijak nesnižuje kvalitu dortu. Dokonce lze použít i vodu a výsledek bude stejně dobrý.
Co budete potřebovat na přípravu čokoládového dortu
- 210 g polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce kakaa
- 180 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 balení prášku do pečiva
- 240 ml polotučného mléka, případně rostlinného nebo vody
- 75 ml rostlinného oleje – řepkového, slunečnicového
- na sirup se použije voda a kakaový prášek
- na polevu 90 g čokolády a 3 až 4 lžíce polotučného mléka
- na ozdobu mletý kokos.
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme těsto na korpus dortu. Do mísy se dá prosátá mouka společně s kakaovým práškem a práškem do pečiva. Přidá se moučkový cukr, vanilkový cukr a sůl. Vše se dobře promíchá.
- Směs v míse se doplní mlékem a rostlinným oleje a dobře se vše propracuje v hladké těsto bez hrudek.
- Vezme se dortová forma o průměru 18 centimetrů, vymaže se tukem a vysype hrubou moukou. Pak se do ní nalije připravené těsto na dort. Povrch se hezky rovnoměrně uhladí.
- Trouba se rozehřeje na teplotu 180 °C a dort se dá do ní péct na dobu asi 45 minut. Po upečení se forma s dortem vyndá ven. Je možné špejlí vyzkoušet, je-li dort hotov. Pozná se to podle toho, že se na špejli těsto nepřichytí.
- Dort se nechá vychladnout a pak se vyjme z formy. Nyní přišla řada na potření povrchu dortu vodou smíchanou s kakaem.
- Z uvedených ingrediencí se připraví čokoládová poleva, která se ještě horká nanese na celý dort a rovnoměrně se rozetře.
- Nakonec je možné povrch dortu ozdobit mletým kokosem, který dortu dodá zajímavý vzhled.
Napište komentář