Ovocné koláče jsou úžasné a ještě lepší je, když máte možnost si jeden takový upéct doma. Zvládnete to levou zadní a pochutnáte si na něm i s blízkými.
Pečení je rozhodně zábavná aktivita, u které si člověk má šanci odpočinout a zároveň se i uvolnit od každodenního stresu. Bonusem navíc je, když se recept povede a máte šanci si na něm pochutnat. Ať už se tedy chystáte na nějakou oslavu a nebo chcete pohostit důležitou návštěvu, tento koláč se bude hodit na vše a rozhodně nezklame.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na těsto budete potřebovat:
- Čtyři sta gramů hladké mouky
- Dvě stě padesát gramů kvalitního másla
- Jeden sáček prášku do pečiva
- Sto dvacet gramů cukru
- Půl citronu
- Jeden sáček vanilkového cukru
- Cca dvě polévkové lžíce zakysané smetany
- Dvacet gramů másla na vymazání plechu
- Cca dvě polévkové lžíce sušenek dle vašeho výběru
- Jeden žloutek
- Síto
- Středně velkou mísu
- Pečící papír
- Vál
- Válec
- Plech
Na jablečnou náplň budete potřebovat:
- Dvě kila a dvě stě gramů jablek
- Dva sáčky vanilkového cukru
- Jedna čajová lžička skořice
- Dvě polévkové lžíce cukru
- Jeden vaječný bílek
- Šlehač
- Struhadlo
Na dozdobení a pečení budete potřebovat:
- Trochu moučkového cukru
- Jedno vejce na pomazání před pečením
Nejprve si připravte těsto, začněte prosetím mouky a prášku do pečiva přes síto do mísy. Přidejte do ní i kostky studeného másla a ručně vypracujte těsto. Vezměte si polovinu citronu, vymačkejte z ní do těsta šťávu a nastrouhejte jeho kůru. Poté ještě dosypejte vanilkový a moučkový cukr a vše rukama zapracujte dohromady. Následně těsto rozdělte na stejně velké části.
K receptu si můžete vzít na pomoc i děti
Jablka řádně omyjte a oloupejte, následně je nastrouhejte a dejte stranou. Nyní si připravte vál, dejte na něj pečící papír tvaru plechu, na něj těsto a další papír. Vyválejte válcem do potřebného tvaru a to samé udělejte i s druhou polovinou těsta. Vrchní pečící papír odstraňte, poté vymažte plech máslem a těsto do něj celé překlopte.
Vezměte si sušenky, rozdrťte je a nasypejte je na těsto. Odležené jablka sceďte přes cedník a smíchejte je s cukrem a skořicí. Poté si vezměte bílky a ušlehejte je s trochou cukru. Smíchejte je dohromady s jablky a rozetřete je na těsto na pánvi. Druhý plát těsta dejte na náplň z jablek a mírně přitlačte.
Nyní si vezměte vejce a s pomocí vidličky jej v mističce mírně rozšlehejte, poté s ním potřete vrchní vrstvu těsta a celé jej propíchejte vidličkou až dolů. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a plech s koláčem do něj vložte péct na 32 až 35 minut. Po vytažení jej nechejte vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej poprašte moučkovým cukrem. V tuto chvíli můžete podávat, dobrou chuť!