Jablečné dorty jsou velmi oblíbeným dezertem během podzimních měsíců a proto se podívejte na tento jednoduchý recept, který si každý zamiluje.
Jablečné dorty jsou svou chutí velmi specifické a mnoho lidí si je díky tomu oblíbilo. Krom toho začal podzim, tudíž pečení během depresivního období, kdy je téměř pořád pod mrakem, vám dozajista vykouzlí úsměv na tváři. Krom toho je příprava tohoto dezertu velmi jednoduchá a rychlá, tudíž pokud jste typ člověka, který nerad stojí celé hodiny za sporákem, rozhodně si jej zamilujete.
Jednoduchý jablečný dezert
Tento dezert se také nazývá „Varšava“, neboť má svůj původ v Polsku, kde si jej mnoho kuchařů oblíbilo díky své jednoduchosti. Přesto je však velmi chutný a šťavnatý. Je prostě radost si ho připravit, obzvláště během podzimních měsíců, které jsou známé svou depresivní atmosférou. Jablečný dort je tak právě to, co vás během tohoto období dokáže potěšit. Můžete ho přinést na piknik, nebo na sezení s přáteli či rodinou. Nejvíce se však hodí ke kávě nebo k čaji. Pro jeho přípravu budete potřebovat tyto ingredience:
- 160 gramů krupice
- 10 gramů vanilkového cukru
- 130 gramů mouky
- 190 gramů cukru
- 100 gramů zmraženého másla
- 10 gramů prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1 kilogram sladkých a kyselých jablek
Postup pro přípravu:
- Nejprve si připravte misku, ve které smíchejte mouku, vanilkový cukr, cukr, krupici, přidejte špetku soli a směs pořádně promíchejte. Poté ji rozdělte na čtyři porce.
- Nyní si připravte všechna jablka. Kombinace sladkých a kyselých druhů vytvoří tu správnou chuť, proto je lepší nepoužívat pouze jednu možnost. Rozřízněte je na polovinu a odstraňte z nich veškeré nečistoty, včetně semínek.
- Připravte si struhadlo a jablka nastrouhejte nahrubo. Směs následně rozdělte na tři části.
- Dále si připravte formu, jejíž dno a strany zakryjete pečícím papírem. Formu předtím můžete vytřít rostlinným olejem, aby dobře držela.
- Do formy vložte první várku těsta a rozprostřete ji rovnoměrně podél dna.
- Na těsto dále rozprostřete jablečnou směs a takto pokračujte. Rozprostírejte střídavě další vrstvy tak, další aby tu poslední tvořilo těsto.
- Na vrchní vrstvu nyní nahrubo nastrouhejte zmražené máslo a rovnoměrně jej rozprostřete podél celé plochy. Přidejte cukr, aby byla krusta ještě více chutnější.
- Nyní vložte dort do předehřáté trouby na asi 45 minut a pečte při 180 stupních dozlatova.
- Až se bude zdát dort dostatečně propečený, vyjměte jej a nechte vychladnout cca 40-50 minut. Poté jej vyjměte opatrně z formy, těsto je totiž velmi jemné a křehké, tudíž se může jednoduše rozbít.
- A máte hotovo, koláč můžete podávat jak studený, tak teplý, záleží pouze na vás.
- Dobrou chuť!