Rozmazlujte své chuťové buňky a dopřejte jim pořádnou dobrotu v podobě lahodných citronových makronek, které se vám budou rozplývat v ústech.
Víte jaký je ten nejlepší dezert? No přeci takový, který lze připravit snadno a jednoduše kdykoliv na něj dostanete chuť, a to bez ohledu na sezonu nebo roční období. A přesně mezi takové dezerty patří také tyto citronové makronky, které dokonale padnou jak v létě k limonádě, tak i v chladnějších měsících k čaji či kávě. Nejlíp ale chutnají sami o sobě, protože se dokonale rozplývají v ústech, kde zanechávají lahodnou a jemnou citronovou chuť. Navíc je jejich příprava tak snadná, že ji zvládne i začátečník.
Ingredience potřebné na přípravu těsta:
- máslo pokojové teploty – 80 g
- cukr – 100 g
- středně velké slepičí vejce – 1 ks
- čerstvá citronová šťáva – 40 ml (cca 4 polévkové lžíce)
- hladká mouka – 170 g
- prášek do pečiva – 1 čajová lžička
- špetka soli
- mletý zázvorový prášek – 1 čajová lžička
- mletý kardamomový prášek – 1 čajová lžička
- mletý kurkumový prášek – 1 čajová lžička
- nastrouhaná kůra z citronu – 1 čajová lžička
Ingredience potřebné na přípravu krému:
- kondenzované mléko – 200 g
- čerstvá citronová šťáva – 40 ml (cca 4 polévkové lžíce)
- nastrouhaná kůra z citronu – 1 čajová lžička
Postup přípravy:
Nejdříve ze všeho se pusťte do přípravy těsta. Na to budete potřebovat jednu větší mísu, ve které si jako první vyšleháte změklé máslo společně s cukrem a špetkou soli. Máslo by mělo získat mírně bílou barvu a vláčnou konzistenci. Poté k němu přidejte vejce, citronovou šťávu a také všechno potřebné koření. Opět mixujte, dokud se veškeré ingredience dokonale nepropojí a nevytvoří hustou krémovou hmotu.
Nakonec ke vzniklé hmotě začněte postupně přisypávat mouku společně s práškem do pečiva. Míchejte špachtlí vždy tak, aby mouka nevytvářela hrudky a rovnoměrně se začlenila do těsta. To by ve výsledku mělo být husté, krémové, jemné a lepkavé. Můžete zkusit ochutnat a podle potřeby přidat koření, které vám pocitově schází.
Hotové těsto poté pouze přikryjte potravinářskou fólií a minimálně na 2-3 hodiny umístěte do lednice, či na jiné chladné místo. V případě, že s dezertem spěcháte, můžete těsto na 30-40 minut uložit do mrazáku, kde akorát zchladne a získá konzistenci potřebnou pro bezproblémovou a pohodlnou manipulaci.
Když máte těsto hotové i umístěné ve chladu, pusťte se do přípravy krému. Ten získáte smícháním kondenzovaného mléka s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou. Poté celou tuto směs umístěte na sporák a za stálého míchání nechte zhoustnout. Potom jej ze sporáku sejměte a nechte vychladnout. Nakonec krém přikryjte potravinářskou fólií a nechte zhruba hodinu chladit v lednici.
Po uplynutí doby potřebné k chlazení se můžete opět pustit do práce. Nejdříve ze všeho si tak rozdělte těsto a vytvarujte z něj kuličky o průměru zhruba 2-2,5 cm.
Jednotlivé kuličky poté umístěte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby mezi jednotlivými kousky těsta byl dostatek prostoru. Vzniknout by jich mělo přibližně 36, takže tomu také uzpůsobte velikost plechu.
Jednotlivé kuličky poté namažte olejem a celý plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde podle potřeby pečte asi 6-7 minut. Nakonec těsto otestujte párátkem a když je vše v pořádku plech vyjměte a nechte vychladnout. Mezitím si můžete vzít hotový krém a celý jeho obsah umístit do plastového sáčku. Z toho poté ustřihněte špičku a jste připravení na poslední fázi.
Při té jednoduše nanesete krém na jednu ze sušenek a druhou položíte navrch a přimáčknete dohromady, až vznikne tzv. makronka. Těch by ve výsledku mělo být asi 18. Ty můžete dle libosti ozdobit rozpuštěnou bílou čokoládou nebo libovolnou polevou a hned podávat. Dobrou chuť!